Да ли је Сулејмани убијен нинџа-ракетом

© AP Photo / Iraqi Prime Minister Press OfficeНапад на аутомобил Касема Сулејманија у Багдаду
Напад на аутомобил Касема Сулејманија у Багдаду - Sputnik Србија
Пратите нас
Да ли је ирански генерал Касем Сулејмани убијен омиљеним америчким оружјем?

У америчком нападу 3. јануара, убијен је ирански генерал Касем Сулејмани након што је стигао у Багдад после посете Сирији. Најмање осам људи је убијено уз команданта, укључујући Абу Махдија Мухандиса, једног од вођа ирачких шиита.

Експлозије које су потресле конвој који је превозио ове истакнуте личности биле су толико снажне да је, како наводе локални медији, Сулејманијево тело било могуће препознати само по прстену на руци.

Да ли су коришћене нинџа-ракете

Током првих сати након убиства појавиле су се гласине да су ракете лансиране са земље, али касније су амерички медији објавили да су користили дрон „МК-9 рипер“: омиљено оружје САД за ову врсту мисија.

Касније је телевизијски канал „Ал Арабиjа“ тврдио да су у нападу 3. јануара коришћене модификоване ракете „хелфајер“, опремљене ножевима који приликом удара погађају у циљ.

© AP Photo / UNCREDITEDСнимак показује да је Сулејмани убијен у снажној експлозији...
Да ли је Сулејмани убијен нинџа-ракетом - Sputnik Србија
Снимак показује да је Сулејмани убијен у снажној експлозији...

Ова класа ракета развијена је због смањења колатералне штете конвенционалних ракета, чије су експлозије доводиле до смртних случајева међу цивилним становништвом.

Међутим, слике са лица места указују и на другу врсту оружја.

Снимак напада показује да је дошло до снажне експлозије и рафала када је пројектил погодио Сулејманијев аутомобил. Поред тога, на фотографијама снимљеним после напада види се пепео око возила и трагови шрапнела на околним зидовима. То указује да су у нападу коришћене ракете са експлозивним бојевим главама, вероватно да би се осигурао успех мисије.

Према различитим изворима, лансиране су укупно две до четири ракете.

Могуће је да су за завршетак задатка коришћене две нинџа-ракете и две друге конвенционалне ракете, али мало је вероватно да су коришћене само ракете са ножевима.

МК-9 — омиљени амерички убица

Ово није први пут да се беспилотна летелица користи за елиминисање америчких непријатеља.

Први председник САД који је одобрио употребу беспилотне летелице за овакве мисије био је Бил Клинтон, за напад на Бин Ладена.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала