Иран се обратио УН због убиства генерала Сулејманија

© Flickr / Ashitaka SanЗграда УН
Зграда УН  - Sputnik Србија
Пратите нас
Техеран се обратио Савету безбедности Уједињених нација у вези са ситуацијом око погибије генерала Корпуса чувара исламске револуције Касема Сулејманија у америчкој операцији у Ираку, изјавио је портпарол иранског Министарства спољних послова Абас Мусави.
„Министарство спољних послова већ предузима политичке, правне и међународне мере, укључујући на нивоу Уједињених нација и Савета безбедности“, рекао је Мусави на брифингу.

У ноћи 3. јануара, Сједињене Америчке Државе извеле су операцију код Међународног аеродрома у Багдаду против команданта елитне јединице иранске војске, специјалних снага „Кудс“, генерала Касема Сулејманија и заменика команданта ирачке шиитске устаничке војске Абу Махдија ел Мухандиса, које Вашингтон сматра умешаним у организацију напада на америчку амбасаду у Багдаду 31. децембра 2019.

Врховни вођа Ирана Али Хамнеј обећао је да ће се осветити Сједињеним Америчким Државама за Сулејманијеву смрт. Амерички председник Доналд Трамп обећао је након тога да ће нанети „брз и снажан удар“ на 52 циља у Ирану ако Американци буду нападнути.

Светска заједница позвала је Сједињене Америчке Државе и Иран на уздржаност.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала