Ударићемо снажно и брзо: Америка одредила 52 иранска циља

© AP Photo / Evan VucciАмерички председник Доналд Трамп
Амерички председник Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички председник Доналд Трамп обећао је да ће извести „брз и јак напад“ на 52 иранска циља, укључујући и културне објекте, који ће бити гађани ако Иран нападне Американце или било коју америчку имовину као одговор на ваздушни удар у којем је погинуо ирански командант Касим Сулејмани у Ираку.

Трамп је на свом налогу на Твитеру написао да Иран „врло храбро говори о циљању одређених америчких циљева“ као одговор на Сулејманијеву смрт.

„Ово је упозорење Ирану уколико нападне Американце или америчку имовину да смо нациљали 52 иранска положаја од којих су неки ’високог нивоа и веома важни за Иран и иранску културу‘, и те мете ћемо ударити веома брзо и веома снажно. САД више не жели претње!“, написао је амерички председник.

Трамп је навео да су изабрана 52 циља који представљају 52 Американаца који су били држани као таоци у америчкој амбасади у Техерану 1979. године.

​Он је додао да Иран прети осветом зато што је Америка „ослободила свет од терористичког вође који је пре тога убио једног Американца и тешко ранио још особа, као и још много других, укључујући недавно и стотине иранских демонстраната“.

„Он (Сулејмани) је већ нападао нашу амбасаду и припремао се за нове нападе на другим локацијама. Иран већ годинама само представља проблем“, написао је Трамп.

Сулејманијева погибија

Командант елитне иранске јединице „Кудс“ при Корпусу чувара исламске револуције генерал Касем Сулејмани погинуо је приликом напада на аеродром у Багдаду.

Ирански генерал убијен је током напада америчких хеликоптера на ирачки аеродром, а поред њега страдало је још петоро припадника шиитског покрета Хашд ел Шаби.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала