Медији: Помпео био главни заговорник ликвидације Сулејманија

© AP Photo / Evan VucciАмерички државни секретар Мајк Помпео, начелник генерал-штабова америчких оружаних снага генерал Марк Мили и министар одбране Марк Еспер
Амерички државни секретар Мајк Помпео, начелник генерал-штабова америчких оружаних снага генерал Марк Мили и министар одбране Марк Еспер - Sputnik Србија
Пратите нас
Главни присталица убиства иранског генерала Касема Сулејманија у америчкој администрацији био је државни секретар Мајк Помпео, који је неколико месеци убеђивао америчког председника Доналда Трампа да га елиминише, пише „Вашингтон пост“.

Лист наводи да су шеф Беле куће и Пентагон дуго времена одбијали ову операцију, а војска је била против повећавања притиска на Техеран, јер је то захтевало пребацивање значајних снага на Блиски исток.

Њихов став променио се 27. децембра, када је током ракетног напада на америчку војну базу у близини ирачког града Киркук један Американац погинуо, а неколико је рањено. Два дана касније, Помпео је заједно са министром одбране Сједињених Америчких Држава Марком Еспером и начелником Здруженог комитета начелника штабова Марком Милијем отишао код Трампа како би му предложио неколико опција за ракетни удар.

Мајк Помпео - Sputnik Србија
Помпео: Америчка војска ће у Ирану гађати само законите циљеве

Лист наглашава да је на одлуку утицао заједнички рад Помпеа и Еспера по овом питању.

Такође се напомиње да је одмах након убиства иранског генерала амерички државни секретар пожурио да добије подршку европских земаља. Извор „Вашингтон поста“ додао је да би Помпео могао да искористи ликвидацију Сулејманија и свој антиирански став како би добио подршку израелског лобија.

Убиство генерала Касема Сулејманија

У ноћи 3. јануара Сједињене Америчке Државе извеле су операцију код Међународног аеродрома у Багдаду против команданта елитне јединице иранске војске специјалних снага „Кудс“ генерала Касема Сулејманија и заменика команданта ирачке шиитске устаничке војске Абу Махдија ел Мухандиса, које Вашингтон сматра умешаним у организацију напада на америчку амбасаду у Багдаду 31. децембра 2019. године.

Врховни вођа Ирана Али Хамнеи обећао је да ће се осветити Сједињеним Америчким Државама за Сулејманијеву смрт. Амерички председник Доналд Трамп обећао је након тога да ће нанети „брз и снажан удар“ на 52 циља у Ирану ако Американци буду нападнути.

Светска заједница позвала је Сједињене Америчке Државе и Иран на уздржаност.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала