Русија о ситуацији у Персијском заливу: Цена сукоба сувише висока

© AP Photo / Mary AltafferАмбасадор Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности
Амбасадор Русије у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија позива на хитну деескалацију ситуације у региону Персијског залива, цена сукоба је сувише висока, изјавио је стални представник Русије у УН Василиј Небензја на састанку Савета безбедности УН.

Заседање Савета безбедности посвећено је проблемима усаглашености са Повељом УН.

Небензја је напоменуо и да „регион Блиског истока и Северне Африке већ много година више него други трпи због искривљавања међународног права и непромишљеног мешања. Нерешени палестинско-израелски сукоб, илегална инвазија на Ирак, непрестано насиље у Авганистану, убиство либијског вође и уништавање земље, покушај свргавања легитимне власти у Сирији, вансудско кажњавање званичника суверене власти у трећој земљи, само су неки од примера дејстава које су оставиле ране на телу међународног закона и реда“, нагласио је Небензја.

Према његовим речима, суштина свих ових догађаја био је излазак САД из Заједничког свеобухватног акционог плана о иранском нуклеарном програму, „који је одобрио Савет безбедности УН и који је од кључног значаја за неширење нуклеарног оружја“.

„Као резултат све веће конфронтације, регион и цео свет нашли су се на ивици сукоба, чије су последице непредвидиве. Позивамо на хитну деескалацију — ризик од сукоба је сувише велик, а цена сувише висока“, закључио је Небензја.

Ескалација ситуације на Блиском истоку

Крајем децембра америчке снаге извеле су напад на шиитске објекте покрета Катаиб Хезболах у Сирији и Ираку. Пентагон је саопштио да је то био одговор на напад те групе на ирачку базу у близини града Киркук.

Након тога присталице покрета покренуле су напад на Амбасаду САД у Багдаду.

У ноћи 3. јануара САД су извеле операцију на подручју багдадског аеродрома у којој су погинули ирански генерал Касем Сулејмани и заменик лидера ирачких шиитских устаничких снага Абу Махди ел Мухандис. Вашингтон их сматра умешаним у организацију напада на Амбасаду САД у Багдаду.

Иран је, након тога, 8. јануара ракетирао две америчке војне базе у Ираку, као одмазду за америчку операцију у Багдаду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала