Главни уредник црногорског портала ИН4С пуштен да се брани са слободе, уредник Борбе на саслушању

© Фото : Дејан ВукићПолиција, Црна Гора
Полиција,  Црна Гора - Sputnik Србија
Пратите нас
Главни и одговорни уредник портала „ИН4С“ Гојко Раичевић пуштен је да се брани са слободе после саслушања у Основном државном тужилаштву. У Тужилаштву је у току саслушање уредника портала „Борба“ Дражена Живковића. Они су ухапшени због сумње да су извршили кривична дела изазивање панике и нереда. Подршку испред тужилаштва су им дали функционери ДФ.

Они се терете да су у недељу, 12. јануара, изазвали панику у јавности објављивањем лажних вести у вези са догађајем у вили „Горица“ у Подгорици, без претходне провере информације.

У вили „Горица“ у Подгорици, коју за пријем високих гостију и делегација из иностранства користе црногорски председник Мило Ђукановић и влада те државе, у недељу по подне се запалила разводна кутија, а квар је брзо саниран.

„Борба“ и „ИН4С“ пренели су јуче да се у вили „Горица“ догодила експлозија и да су на лице места упућене ватрогасне екипе и полиција.

Центар за истраживачко новинарство: Најоштрије осуђујемо хапшења новинара, власт највећи произвођач лажних вести у Црној Гори

Центар за истраживачко новинарство Црне Горе (ЦИН-ЦГ) изразио је најоштрији протест због хапшења Раичевића и Дражена Живковића.

„Ово је други случај у последњих неколико дана да се новинари хапсе због наводног ширења панике и нереда и објављивања лажних вести. По нашем мишљењу, ова хапшења, чак и када се утврди да је реч о неистинама и кршењу етичког кодекса новинара, недопустива су и смишљена да би се ограничила људска права и слободе и створио осећај правне несигурности. Највећи произвођач лажних вести у Црној Гори је управо ова власт која креира амбијент страха и шири панику због наводне одбране државе од спољних непријатеља и сопствених грађана. Тако се стављају под тепих кључни проблеми државе — изостанак реформи, недостатак владавине права и корупција на највишем нивоу, а у Црну Гору на мала врата уводи ванредно стање. На то указују не само хапшења новинара, већ и целог једног посланичког клуба“, казали су из ЦИН-ЦГ.

ЦИН-ЦГ апелује на све новинарске посленике да уз поштовање професионалних стандарда и Кодекса обрађују теме од јавног интереса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала