Лех Валенса: Треба признати ко је ослободио Аушвиц

© Sputnik / Ольга Игнатович / Уђи у базу фотографијаБорци Црвене армије ослобађају заробљенике из немачког нацистичког логора Аушвиц.
Борци Црвене армије ослобађају заробљенике из немачког нацистичког логора Аушвиц. - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши пољски председник Лех Валенса критиковао је Варшаву због одбијања да позове председника Русије Владимира Путина на обележавање 75. годишњице ослобађања концентрационог логора Аушвиц (Освенцим), повезујући овај корак са одлуком актуелног шефа државе да не иде на догађаје у Израел.

„Пошто пољска страна није позвала председника Путина на обележавање 75. годишњице ослобађања концентрационог логора Освенцим, требало је очекивати да Дуда неће имати право гласа у Израелу. У тој ситуацији он није могао да лети тамо“, објаснио је бивши председник у интервјуу за „Онет“. 

Валенса сматра да је Путина требало позвати на догађаје у Пољској и нагласио да је управо Црвена армија ослободила овај концентрациони логор.

„То је историјска истина коју нико неће променити. А ако пољска влада жели да створи свој сопствени историјски наратив, то је сувише неозбиљно. Ако желимо добре односе са Русијом, морамо са њом да водимо дијалог, али то треба да се ради на одређени начин. Знам да је то могуће“, додао је бивши пољски председник.

Комеморативни догађаји у част годишњице ослобођења Аушвица у Пољској требало би да буду одржани 27. јануара. Претпоставља се да им Путин неће присуствовати. Притом су у јулу 2019. године пољске власти изјавиле да имају намеру да пошаљу председнику Русије позив.

Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин: Европа прећуткује истину о Другом светском рату да би сакрила своју историју

Светски форум сећања на Холокауст биће одржан 22-23. јануара у меморијалном центру „Јад Вашем“ у Израелу. Планирана посета Путина, који би требало да буде „главни гост форума“, према извештајима медија, постала је један од главних разлога Дудиног одустајања од овог пута. Сâм председник Пољске објаснио је своју одлуку рекавши да му организатори догађаја у Израелу нису дозволили да одржи говор.

Аушвиц (Освенцим) је био највећи нацистички концентрациони логор и зато је постао један од главних симбола Холокауста. У њему је у периоду 1941-1945. године умрло око 1,4 милиона људи, од којих око 1,1 милион Јевреја. Логор су 27. јануара 1945. ослободиле трупе Црвене армије.

Пољске власти су 2018. године усвојиле закон којим се предвиђа кривична одговорност за оптуживање земље за саучесништво у нацистичким ратним злочинима. Закон је подвргнут критици, укључујући и из Израела, који се противи историјском ревизионизму.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала