ЦИА прве верзије дронова тестирала на српским трупама

© Sputnik / PixabayАгент - илустрација
Агент - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Прве верзије дронова тестиране су и током ратова на Балкану од 1993. године, пише „Фајненшел тајмс“ поводом дронова коришћених у убиству Сулејманија.

Према хронологији коју је објавио лондонски лист — дронови су 1991. године први пут употребљени као средство надзора, током првог заливског рата. Тада је Војска САД почела редовно да користи своје беспилотне летелице „Пионир“ и „Поинтер“ за надзор и ваздушне патроле дуж саудијско-кувајтске границе.

„ЦИА је 1993. године купила пет беспилотних летелица ’Гнат‘, које је тестирала током ратова на Балкану, у операцијама надгледања кретања српских тенкова и трупа. ’Гнат‘ је био рани прототип каснијих дронова ’Предатор‘“, пише „Фајненшел тајмс“.

Еволуција „Предатора“ знатно је напредовала 2001. године, када је америчка војска успела да дронове опреми ракетама. Употреба наоружане беспилотне летелице први пут је тестирана током неуспешног покушаја ЦИА да убије врховног команданта талибана Мулу Мухамеда Омара у октобру 2001. године. Дрон је пуцао прерано и погодио, уместо мете, празан камион.

Како наводи „Фајненшел тајмс“ — прва ефикасна употреба беспилотне летелице била је 2002. године, када је „Предатором“ нападнута група мушкараца у Авганистану, а сматрало се да је међу њима Осама бин Ладен, у то време најтраженији светски терориста. Дрон је погодио мету, али међу жртва није било Бин Ладена. Укупно током администрације Џорџа Буша млађег од 2000. до 2008. године изведено је 57 напада беспилотним летелицама.

Од 2008. до 2016. године, током два мандата председника Барака Обаме, у 563 напада у Пакистану, Сомалији и Јемену убијено је између 384 и 807 цивила, израчунао је и саопштио Биро за истраживачко новинарство (ТБИЈ).

Под влашћу председника Доналда Трампа, 2017. године само у Јемену је изведено између 114 и 124 напада дроновима, отприлике три пута више него у претходној години, преноси лондонски лист писање ТБИЈ-а. Истовремено, САД су повећале број напада дроновима и у Сомалији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала