Сулејманијево убиство — врхунац противправних дејстава Вашингтона

© REUTERS / WANA NEWS AGENCYЧовек држи фотографију убијеног иранског генерала Касема Сулејманија током славља због напада Ирана на америчке војне базе у Ирану
Човек држи фотографију убијеног иранског генерала Касема Сулејманија током славља због напада Ирана на америчке војне базе у Ирану - Sputnik Србија
Пратите нас
Убиство иранског генерала Касема Сулејманија представља врхунац противправних дејстава Сједињених Америчких Држава, које је изашло ван свих правних и људских оквира, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
„Кулминација противправних дејстава Вашингтона било је убиство Касема Сулејманија, званичног представника иранских власти, који је био у званичној посети суседној земљи, у Ираку. И то, наравно, превазилази све међународне правне и просто људске оквире“, нагласио је Лавров.

Он је рекао да је Москва спремна да помогне у изградњи дијалога између Сједињених Америчких Држава и Ирана, уколико обе стране за то покажу реалан интерес, али да не намерава да се меша у односе те две државе.

„Не намеравамо да се мешамо у односе Сједињених Америчких Држава и Ирана, ако се под мешањем подразумевају нека физичка дејства“, додао је он.

Криза у односима Ирана и САД

У ноћи 3. јануара Сједињене Америчке Државе извеле су операцију на подручју међународног аеродрома у Багдаду у којој су убијени командант елитне јединице иранске војске — специјалних снага „Кудс“ — генерал Касем Сулејмани и заменик команданта ирачких шиитских устаничких снага Абу Махди ел Мухандис, за које је Вашингтон сматрао да су укључени у организацију напада на Амбасаду САД у Багдаду 31. децембра.

Америчка администрација објаснила је да је Сулејмани убијен јер је припремао „неизбежне“ нападе на америчке амбасаде. Председник Доналд Трамп изјавио је да се ради о четири конкретне амбасаде у неименованим земљама, иако шеф Пентагона Марк Еспер није потврдио његову изјаву.

Иран је као одговор на Сулејманијеву ликвидацију 8. јануара гађао војне базе у Ираку, у којима је распоређен контингент америчке војске. Према подацима Вашингтона, нико од америчких грађана није повређен. Као одговор на тај напад, Сједињене Америчке Државе су у петак увеле санкције за 17 иранских рударско-металуршких компанија, као и за стране бродове укључене у куповину њихових производа. Санкције су уведене и осморици високих иранских званичника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала