Алармантно у Ваљеву: Грађани у опасности због загађености, Београд на петом месту

© Sputnik / Јелена ВучићевићПоглед на београдско насеље Дорћол
Поглед на београдско насеље Дорћол - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Најновији подаци показују да је индекс загађености ваздуха врло висок у Ваљеву и Косјерићу. У тим градовима квалитет ваздуха је у категорији „врло нездрав“, односно „нездрав“. Београд јутрос пети најзагађенији град у свету и први у Европи, иза Сарајева. Висока загађеност и у Панчеву, Смедереву, Бору и Нишу.

Најновији подаци сајта „Ер вижуал“, који прати податке о загађености широм света, јутрос сврставају Београд на пети место најзагађенијих великих градова.

Испред Београда су само азијски градови Калкута, Дака, Делхи и Лахор.

То значи да је Београд јутрос најзагађенији главни град у Европи.

Индекс квалитета ваздуха током јутра се погоршава — од јутрошњих 176, сада је 179. То значи да је ваздух „нездрав“, па се грађанима не препоручује физичка активност напољу, преноси РТС.

Алармантно у Ваљеву

Ситуација је јутрос најкритичнија у Ваљеву, који је у љубичастом, петом степену загађености. Квалитет ваздуха у овом граду квалификује се као „врло нездрав“, наводи сајт „Ер вижуал“.

Индекс квалитета ваздуха у овом граду је 232, па се грађанима препоручује да напоље на излазе ако не морају.

Београд се буди у смогу - Sputnik Србија
Препорука „Батута“: Без панике, смањите боравак напољу ујутро и увече

Поређења ради, трећи најзагађенији велики град на свету — Дака (Бангладеш) — јутрос региструје индекс загађености од 227.

И Косјерић је јутрос у врху по загађености, пошто је индекс квалитета 193, уз врло високу концентрацију ПМ-2,5 честица.

И подаци Агенције за заштиту животне средине говоре слично — ваздух је „јако загађен“ у Београду, Ваљеву, Косјерићу, Ужицу, Нишу, Бору, Панчеву, Смедереву, Новом Саду.

Да је ваздух у престоници Србије лош, показују и подаци портала „Ваки“ који мери загађеност на глобалном нивоу, а исто важи и за Нови Сад, Ниш, Ваљево и Косјерић.

Према подацима тог портала, ваздух у Ваљеву и Косјерићу је био у „љубичастој зони“ (веома нездрав), док су раније током јутра Ваљевци удисали ваздух који је био означен као „опасан по здравље“.

Категорија „јако загађен“ је, према мерењима Агенције, највиши, пети степен загађености.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала