Препорука „Батута“: Без панике, смањите боравак напољу ујутро и увече

© Sputnik / Ивана АнтићБеоград се буди у смогу
Београд се буди у смогу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Институт „Др Милан Јовановић Батут“ поручује да нема потребе за паником, али указује на значај примене мера заштите у условима загађења ваздуха.

Поводом загађења ваздуха у градовима у Србији, препорука Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је да осетљиве особе ограниче свој боравак напољу у јутарњим и вечерњим сатима.

„Ту спадају особе са хроничним обољењима (респираторна, кардиоваскуларна обољења), мала деца и старије особе“, наводи се у саопштењу.

Када је у питању здрава популација, препоручује се да се у данима са повећаним степеном загађења физичка активност не обавља на отвореном простору, јавља РТС.

Панорама Београда  - Sputnik Србија
За Градски завод ваздух „прихватљив“, за остале „загађен“

Према потврђеним информацијама из здравствених установа, како се додаје, број деце која су примљена на лечење није повећан, већ је тај број уобичајен односу на онај који се бележи у претходним годинама у истом временском периоду.

Који су узроци загађења

Институт објашњава да је тренутно урбано аерозагађење у Србији углавном честичног типа (ПМ10 честице).

„Бележи се варирање концентрација честица у току дана у зависности од присуства извора загађења. Ове концентрације загађења зависе од климатских услова на одређеној територији и уобичајене су за ове временске услове и зимски период“, напомиње Институт.

На концентрације и трајање честичног загађења утичу ниске температуре ваздуха, висок ваздушни притисак, успостављање температурне инверзије, што се региструје у зимском периоду, најчешће у раним јутарњим часовима и увече.

„Узроци аерозагађења су кућна ложишта, грејање на фосилна горива, велики број моторних возила, сагоревање лигнита ниског квалитета, нерационално и неефикасно трошење енергије, неефикасне технологије сагоревања фосилних горива, неадекватно одржавање индустријских постројења“, пише у саопштењу.

Министарство здравља и Институт за јавно здравље Србије, како се додаје, поручују да нема потребе за паником и указују на значај примене мера заштите у условима аерозагађења.

Према подацима портала специјализованог за мерење квалитата ваздуха „Ервижуал“, Београд је јутрос седми најзагађенији град на свету.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала