Путин неће мењати Устав како би себи омогућио и трећи мандат

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин пред посланицима Федералне скупштине
Руски председник Владимир Путин пред посланицима Федералне скупштине - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин изјавио је да је сагласан са одредбама Устава Руске Федерације да председник државе не може да обавља ту функцију више од два мандата заредом.
„Знам да се у нашем друштву активно прича о томе да је Уставом гарантовано да председник не може да обавља ту функцију више од два мандата заредом. Не мислим да је то питање од принципијелне важности, али сам сагласан са тиме“, рекао је Путин током обраћања пред посланицима Федералне скупштине.

Руски председник је, међутим, предложио да се у Устав унесу одређене измене како би се осигурали безбедност и суверенитет Руске Федерације.

Обраћање руског председника Владимира Путина пред Федералном скупштином - Sputnik Србија
Путин о наоружању: Ми никога не сустижемо, цео свет треба да сустигне Русију

С тим у вези, он је предложио да се Уставом утврде обавезни услови које морају да испуњавају сви највиши представници власти, а у ту групу спадају председници свих субјеката Руске Федерације, сенатори, посланици, премијер, министри, руководиоци осталих федералних органа, као и судије — сви они не могу да имају држављанство, као ни боравишне дозволе било које друге земље.

„Смисао и мисија државне службе је управо у служењу, а човек који бира тај пут мора да донесе одлуку да свој живот посвећује Русији и руском народу, без уступака“, нагласио је руски председник.

Путин је рекао и да би требало да се утврде још јачи услови за кандидате за председника земље — сви кандидати би требало да буду грађани Руске Федерације, да су у њој живели најмање 25 година и да никада нису имали ниједно друго држављанство.

Такође је предложио и да се Уставом омогући Државној думи да одобрава кандидатуру премијера државе, будући да тренутно то чини председник на основу сагласности доњег дома руског парламента.

„Предлажем да се то промени и да Државна дума самостално одобрава кандидатуру шефа Владе Руске Федерације, а затим и свих његових заменика и федералних министара. Притом, председник ће бити у обавези да их именује на ту функцију и неће више имати право да одбија кандидатуру коју је усвојила Дума“, истакао је Путин.

Руски председник је додао и да све те измене Устава Руске Федерације треба да изгласају грађани Руске Федерације, будући да је народ „носилац суверенитета“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала