Путинове промене система власти: Седам уставних амандмана

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин пре састанка са члановима Владе Русије
Председник Русије Владимир Путин пре састанка са члановима Владе Русије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У обраћању Савезној скупштини 2020. године председник Русије Владимир Путин говорио је о уставним амандманима које сматра неопходним. Међу њима је промена механизма формирања Владе, консолидација улоге Државног савета и нови критеријуми за председничке кандидате.

Путин је истакао да је Устав усвојен пре више од четврт века, у условима тешке политичке кризе и да се од тада много тога променило. Нема потребе да се усваја нови Устав, али има много мишљења на тему његових измена.

Председник је даље образложио своје становиште о томе какве измене су потребне у основном закону земље.

„Русија може бити и остати Русија само као суверена држава“, истакао је Путин. „Суверенитет нашег народа требало би да буде безуслован. Дошло је време да се у основни закон земље унесу неке измене које директно гарантују приоритет Устава Русије у нашем правном простору. То значи да захтеви међународног законодавства и споразума, одлуке међународних органа могу деловати на територији Руске Федерације само у мери која није у супротности са нашим Уставом и која не крши права и слободе човека и грађанина“, прецизирао је он.

Услов за председничке кандидате

Друга тачка коју је Путин навео је захтев да лица која се налазе на „функцијама које су стратешки важне за суверенитет земље“ (председник и чланови Владе, посланици, сенатори, судије, шефови региона) немају страно држављанство или дозволу за боравак у другој држави.

„Човек треба да схвати да везује живот са Русијом, са нашим народом — без икаквих нијанси и претпоставки“, рекао је Путин.

Што се тиче функције председника Русије, неопходно је увести правило да шеф државе може да буде лице које је стално живело на територији Руске Федерације најмање 25 година и никад није имало страно држављанство или дозволу за боравак у другој држави.

Путин је затим још једном говорио о могућности укидања правила које не дозвољава да се у председничкој фотељи седи „више од два мандата заредом“ (требало би да се ради о само два мандата).

Улога локалних власти

Руски председник такође је предложио да се у Уставу консолидују принципи јединственог система јавне власти: могућности локалне самоуправе треба проширити и ојачати, потребно је прописати правила да минимална плата не може бити мања од границе сиромаштва и треба увести редовно индексирање пензија.

Обраћање руског председника Владимира Путина пред Федералном скупштином - Sputnik Србија
Путин о наоружању: Ми никога не сустижемо, цео свет треба да сустигне Русију

„Потребно је кардинално повећати улогу губернатора у изради и доношењу одлука на савезном нивоу“, рекао је Путин. „На моју иницијативу оживљен је Државни савет у чијем раду учествују шефови свих региона.“

Руски лидер предложио је и да се у Уставу утврде улога и статус Државног савета.

„Друштво постаје зрелије, одговорније. Главне партије су патриотске. Лидери партија сматрају да је Савезна скупштина спремна да преузме већу одговорност за формирање Владе. А ако се преузме већа одговорност, то значи преузимање на себе веће одговорности за политику коју Влада спроводи“, наставио је Путин.

Избор премијера Русије

Подсетио је на чланове Устава према којима председник сада само добија сагласност парламентараца за формирање Владе, а сам именује премијера.

„Поверити Државној думи одобравање председника Владе, а затим по њеном поднеску, свих његових заменика и савезних министара. Председник неће имати право да одбаци кандидатуре надлежних званичника“, објаснио је Путин ову новину.

„Русија би требало да остане председничка република, али сматрам да је неопходно да се обезбеди да председник именује све шефове безбедносних служби након консултација са Саветом Федерације. Сличан механизам се може применити и на регионалне тужиоце“, додао је председник.

Путин је предложио да се Савету Федерације дају овлашћења да на предлог председника смењује судије због „прекршаја“, као и да се ојача улога Уставног суда — да му се пружи могућност да, на захтев председника, проверава да ли нацрти закона које су усвојили парламенти одговарају основном закону пре него што их председник потпише, као и друге нормативне акте.

„Сматрам да је потребно да грађани земље гласају за читав пакет амандмана. И само на основу резултата гласања биће донета одлука“, закључио је Путин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала