Шта предлаже нови руски премијер

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаНови премијер Русије Михаил Мишустин обраћа се посланицима Државне думе Русије
Нови премијер Русије Михаил Мишустин обраћа се посланицима Државне думе Русије - Sputnik Србија
Пратите нас
Нови премијер Русије Михаил Мишустин објавио је у Државној думи како види свој рад на овом положају и шта намерава да захтева од министара.

Одговарајући на питања парламентараца, нагласио је да поздравља отворену критику и навео личну одговорност чланова Владе. Спутњик вам објашњава шта Мишустин предлаже да се промени у извршној власти Русије.

Лична одговорност Владе

Мишустин је навео да ће „оријентисати нови састав Владе Русије на блиско партнерство са посланицима Државне думе, партијама и Саветом Федерација“.

„Желим да вас уверим да ће сви чланови Владе бити лично одговорни за постизање националних развојних циљева“, додао је он.

Приоритет — социјална правда

Мишустин сматра да обраћање председника Владимира Путина Савезном парламенту треба, пре свега, схватити као програм социјалне правде заснован на традиционалним вредностима и упућен људима и њиховим најважнијим проблемима.

„На првом месту је брига о деци, породици, расту њиховог благостања и побољшању квалитета живота“, истакао је он.

Председник Русије Владимир Путин и кандидат за новог премијера Михаил Мишустин на састанку у Кремљу - Sputnik Србија
Михаил Мишустин — кандидат за премијера Русије

Обавеза мајских указа

„Наравно, мајски укази су безусловни за извршење. Тиме ће се бавити Влада“, одговорио је Мишустин на питање о реализацији налога председника у области социјалне политике, образовања и науке.

Опоравак одбрамбене индустрије

Мишустин је скренуо пажњу на чињеницу да домаћа одбрамбена индустрија прави високотехнолошке производе.

„Њен даљи развој је, без сумње, наш приоритет. У условима стабилизације државне одбрамбене наруџбине, посебно је важно опоравити и нормализовати финансијску ситуацију одбрамбених организација, активно диверзификовати предузећа војне индустрије и повећавати цивилну научно-истраживачку производњу“, нагласио је он.

Новац за реализацију пројеката

„Захваљујући макроекономској стабилности и профитабилном буџету, имамо финансијске изворе за реализацију свих задатака које је поставио председник, почевши већ од јануара ове године“, прецизирао је Мишустин.

„За реализацију председникових налога у наредне четири године биће потребно четири билиона рубаља, конкретно 2020. године — 450 милијарди“, додао је он.

Бизнис и нова радна места

Мишустин је, такође, истакао значај побољшања пословне климе.

„Како би се људи који се баве бизнисом, укључујући и младе, осећали самоуверено и заштићено, и како би могли да развијају свој посао, отварају нова радна места и, што је најважније, повећавају плате запосленима“, објаснио је он.

Руски премијер сматра да је за даљи развој и раст БДП-а првенствено потребно стимулисати раст инвестиција и вратити изгубљено поверење између власти и бизниса.

Председник Русије Владимир Путин пре састанка са члановима Владе Русије - Sputnik Србија
Путинове промене система власти: Седам уставних амандмана

Он је подсетио да је један од приоритета Путиновог обраћања Савезној скупштини повећање реалних прихода грађана и навео да треба усвојити пакет закона о заштити и промоцији инвестиција и осигурати да они свугде прораде.

Истовремено, он је нагласио да је потребно да се уклањају сувишне административне баријере и да се ефикасно спроведе и доврши реформа надзора и контроле.

Социјална помоћ

Нови руски премијер изјавио је да постоји потреба да се у наредне две године развије систем циљане социјалне помоћи за социјално угрожене. Он је објаснио да постоји велики број олакшица и да постоји принцип за њихову аутоматску расподелу, када се не види таргетирана аудиторија где су оне отишле и предложио је да се социјална помоћ циљано усмери.

Средства за ауто-путеве

Мишустин се заложио за укидање ограничења инфраструктуре у саобраћајном сектору.

„Пре свега, ради се о путевима који повезују центре области, излазе на савезне ауто-путеве, као и обилазницама великих градова“, објаснио је он.

Паре за економију

Мишустин је скренуо пажњу на потребу активног заједничког рада Централне банке и финансијског блока Владе, како би се привукао новац за реалан сектор економије. „Ово је један од најважнијих задатака Централне банке. Али, наравно, финансијско-економски блок Владе ће, као и до сада, пружати потребну помоћ и активно учествовати у томе“, рекао је он посланицима.

Експанзија Русије у дигиталној области и технолошки развој

„Русија има одлична решења и своје платформе. У том смислу је веома важно да помогнемо нашим паметним момцима који стварају ове дигиталне платформе и да помогнемо извозу, где можемо да помогнемо и где можемо да се развијамо“, оценио је Мишустин.

Он је такође навео да планира стимулисање технолошког развоја економије.

„Потребно је извршити прави пробој у дигитализацији реалног сектора“, истакао је нови премијер Руске Федерације.

Мишустин је на крају обећао да ће у априлу 2020. године Доњем дому Парламента поднети извештај о политици Владе и изразио је наду да ће он бити одобрен.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала