„Мило би још смога да удари на Бога“! Загађење се „умешало“ у битку за одбрану светиња у Црној Гори

© Sputnik / Небојша ПоповићВерници Храму Христовог васкрсења након литије у Подгорици. Литија је организована у знак протеста због усвајања Закона о слободи вероисповести.
Верници Храму Христовог васкрсења након литије у Подгорици. Литија је организована у знак протеста због усвајања Закона о слободи вероисповести. - Sputnik Србија
Пратите нас
И загађење ваздуха ових дана се „умешало“ у борбу српског народа у Црној Гори за одбрану светиња.

Радио-телевизијa Црне Горе и бројни други медији упорно саветују грађане да не излазе напоље у поподневним и вечерњим сатима због загађења ваздуха, а познато је да се баш у то време одржавају масовни молебани и протестне шетње широм Црне Горе због Закона о слободи вероисповести који је у децембру усвојила Скупштина Црне Горе.

Због тога су прилози о опасном смогу који „напада“ у поподневним сатима постали предмет подсмеха по друштвеним мрежама. Кренула је и бура коментара да се неће одустати од молебана и заштите српских светиња, па макар се људи борили и с повећаним аерозагађењем. Па чак, како су неки илустровали на Фејсбуку — и са гас маскама!

„И под гас маскама ћемо наставити нашу свету борбу за истину, за одбрану српске вере са још јачим гласом: ’Не дамо светиње‘“, један је од коментара на друштвеним мрежама.

Неки су се нашалили са том ситуацијом, наводећи како су политичари решили да загађењем одврате вернике од учествовања на литијама по свим великим градовима Црне Горе, али да им то неће успети.

„Ни смог ни хладноћа неће спречити Србе да заштите светиње“, један од коментар на Фејсбуку.

А међу демонстрантима је кружила и вајбер порука:

„Мило би још смога да удари на Бога!“

Институт за јавно здравље Црне Горе јавља да је забележено појачано загађење ваздуха, посебно у Пљевљима, Бијелом Пољу и Никшићу, али треба рећи и да је та институција на свом званичном сајту препоручила шетање, али не и трчање током трајања повишеног загађења ваздуха.

Под највећим ризиком су особе са болестима срца и плућа, старије особе и деца.

Институт је саопштио и да симптоми попут иритације слузокоже очију, носне шупљине и грла, кашљања, стезања у грудима и отежаног дисања код здравих људи могу бити последица краткотрајног излагања загађеном ваздуху. 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала