Мистериозни кинески вирус би могао да се прошири и на Србију

© PixabayВирус
Вирус - Sputnik Србија
Пратите нас
Мистериозни респираторни вирус који се појавио у Кини, у граду Вухану, шири се на друге кинеске провинције, али и на Тајланд и у Јапан, а због покретљивости становништа од њега страхују на многим светским меридијанима. Стручњаци упозоравају да би вирус могао да се прошири по свету, па и да стигне у Србију.

Епидемиолог доктор Зоран Радовановић упозорава да је у време авионског саобраћаја питање дана када би о могло да се деси и да ни једна земља на свету не може да буде сигурна и искључена. Вероватноћа је већа уколико су саобраћајне везе интензивније.

„Тако да опасност да заражени новим вирусом дођу у Србију — постоји“, констатује Радовановић.

Могуће је да се вирус појави у Србији

„Због постојања опасности по цео свет, СЗО је и упозорила на повећање пажње. Ми смо мала земља, али с обзиром да постоји редовна авио линија Београд-Пекинг, свакако је могуће да се вирус појави и у Србији“, каже наш саговорник.

Нови непознати сој коронавируса шири се из кинеског града Вухана. Власти овог града потврдиле су 45 случајева обољења од вируса, који се сматра „наследником“ Тешког акутног респираторног синдрома (САРС) и Блискоисточног респираторног синдрома (МЕРС). Mеђутим, чини се да је нови вирус мање смртоносан од два своја претходника — вуханске власти су за сада потврдиле два смртна случаја.

Од лаког назеба до смртоносног вируса

Према речима епидемиолога Радовановића — коронавирус у организму може да буде присутан без икаквих симптома и може да доведе до назеба.

Међутим, 2002. године, када се појавио САРС, показало се да овај вирус може да изазове тежу клиничку слику. МЕРС се, додаје Радовановић, као друга варијанта коронавируса, појавио 2015. године.

„Ово што се сада појавило, то је нека трећа варијанта — коронавирус, али није онај који изазива САРС и није онај који изазова МЕРС. Заједничко му је са њима што изгледа да се преноси са животиње на човека. У овом случају, изгледа да слепи мишеви имају кључну улогу, али Кинези не могу да искључе преношење са човека на човека“, каже Радовановић.

Научници Империјал колеџа, који су израдили студију о новом вирусу, такође не искључују могућност да вирус може да се пренесе са човека на човека. Док је вирус из Вухана пренет у Јапан и на Тајланд, научници Империјал колеџа сматрају да је број заражених далеко већи — они баратају бројем од 1.723 особе, док Радовановић наводи распон од 200 до 4000 заражених.

„Код многих изгледа да то иде као лак назеб или чак можда без симптома, али сви су они клицоноше. За све те инфекције постоји страх да ће вирус да се промени и да постане способан да се лакше преноси са човека на човека. И ту је драма. Овако како је сада, уз мере које се предузимају, то ће бити заустављено. Али ако би вирус стекао способност да се лакше преноси са човека на човека, а особина је вируса да се мењају, онда би било драматично“, напомиње Радовановић.

Повећана пажња само у САД

Ни Кина ни околне земље, а ни Светска здравствена организација (СЗО) још не захтевају посебне мере, већ траже само позорност, што, према Радовановићевим речима, значи да се пажљиво прати епидемиолошка ситуација, а ако би дошло до промене вируса и ако би број оболелих почео нагло да се повећава — дошло би до интервенције.

Кинески званичници повезали су ширење вируса са пијацом морских плодова и меса у Вухану, која је затворена 1. јануара како би се спречило ширење заразе, а троје путника — један са Тајланда и два из Јапана посетили су вуханску пијацу.

„До броја од око 1700 особа заражених вирусом британски научници дошли су поређењем броја летова из Вухана и броја становника“, рекао је за телевизију Си-Ен-Ен епидемиолог Нил Фергусон. Он је додао да је то што су забележена три случаја ван Кине забрињавајуће, а вирус је оценио као „веома несигуран“ — много је непознаница у вези са њим.

За сада ће једино три америчка аеродрома — у Њујорку, Сан Франциску и Лос Анђелесу, преко којих је прошле године из Вухана у САД ушло око 60.000 путника, контролисати има ли оболелих од новог вируса.

Вирус тек треба да буде проучен

Иако нови вирус не показује да је смртоносан у мери у којој су то били његови претходници — од САРС-а је умрло 774 људи, а од МЕРС-а сваки трећи оболели — о њему се веома мало зна, тако да СЗО позива на будност и позорност.

„Остаје много тога што треба да се разуме у вези са новим коронавирусом, који је први пут идентификован у Кини раније овог месеца. О њему је недовољно тога познато да бисмо са сигурношћу могли да кажемо како се преноси, које су клиничке карактеристике болести и у коликој се мери проширио. Извор заразе такође је непознат“, стоји у саопштењу СЗО.

Као мере за сузбијање ширења вируса — Фергусон за сада препоручује појачани надзор, брзо ширење информација и спремност на интервенцију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала