Величанствена литија у Никшићу — десетине хиљада у молитвеном ходу /фото, видео/

© Фото : Митрополија црногорско-приморскаЛитија у Никшићу
Литија у Никшићу - Sputnik Србија
Пратите нас
Величанствена литија у Никшићу. Десетине хиљада Никшићана присустовали су вечерас великој Крстовданској литији. Прије литије је у Саборном храму Светог Василија Острошког служен молебан.

„О ономе и онима који нас, чинећи безакоње, из храмова изведоше да на улици тражимо одузета права, овде неће бити ријечи. Мислићемо на њих. Слобода се не да везати. Слобода је кад си сам, а ниси усамљен. Слобода је кад те има и кад те нема. Слобода је кад си свој на своме“, поручио је протојереј Никола Маројевић.

Он је додао да ово што се дешава на улицама Црне Горе, па и шире где живе православни хришћани — надмашује сва очекивања.

„Ово је већ историја, у пуном смислу ријечи. Они који, радећи свој посао, по трговима и на ћошковима, дроновима и базним станицама, пописујући нас у књиге рапорта својим надређенима, у ствари нас уписују у књигу части, поштења и људског достојанства. Много је већа светиња коју бранимо, од силе која је испред нас. Ријеч се не да везати. Ако ти ријеч није јака и чврста да на њој можеш зидати кућу, имати дом, рађати дјецу, чувати имање — залуду си се и рађао и живио. Дати ријеч, значи бити спреман за њу положити живот. То је одговор онима којима је све јасно, а ништа не знају. Ово нису само улице, као што ово нису само шетње. Ово су молитвени вапаји народа рањеног неправдом и суштинским понижењем“, закључио је отац Никола.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала