Група писаца бојкотује Нинову награду

© Sputnik / Vladimir Pesnya / Уђи у базу фотографијаКњиге
Књиге - Sputnik Србија
Пратите нас
Уочи проглашења 66. добитника Нинове награде критике за најбољи роман године, група писаца различитих генерација упутила је писмо јавности под насловом „Бојкот Нинове награде“, пишу „Вечерње новости“.

Текст писма потписало је 18 писаца, који доводе у питање компетентност жирија и његове критеријуме, као и идеолошку обојеност награде и романа који се њоме промовишу, наводи лист.

У писму се оцењује да овогодишњи жири не испуњава ни минимални услов да његови чланови систематски прате савремени домаћи роман.

„У складу са тим, добијен је и ужи избор од десет романа, који, част изузецима, представља трагикомични покушај да се поетичка произвољност промовише као идејни плурализам, јалова политичка коректност као слободоумље, а да се провинцијална, колонијална свест прогласи космополитизмом“, стоји у писму које преносе „Новости“.

Потписници писма од својих издавача захтевају да не пријављују њихова дела за Нинову награду, а од овог и наредних „вероватно једнако спорних жирија“ да их непријављене не узимају у обзир.

Међу осамнаесторо потписника налазе се двојица ранијих лауреата, академик Миро Вуксановић и Владимир Табашевић, а ту су, поред осталих и Емир Кустурица, Владимир Кецмановић, Слободан Владушић, Никола Маловић, Дејан Стојиљковић, Љубица Арсић....

Име победника Нинове награде саопштиће у понедељак жири, којим председава Теофил Панчић, а у њему су и Бранко Кукић, Марија Ненезић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић.

У најужем избору нашли су се романи Миленка Бодирогића „По шумама и горама“, Слободана Тишме „Грозота или...“, Стева Грабовца „Мулат албино комарац“, Ане Вучковић „Југослав“ и Саше Илића „Пас и контрабас“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала