Истраживање за бригу: Већина седи на поду, средњи слој на столици, а два човека у свемиру

CC0 / / Новац
Новац - Sputnik Србија
Пратите нас
Када би свако седео на свом богатству подељеном на новчанице од по сто долара, већина човечанства би седела на поду. Особе средње класе у богатој земљи седеле би у висини столице. Два најбогатија човека на свету би седела у свемиру.

Овај метафорични опис резултат је истраживања хуманитарне организације „Оксфам“, чији резултати показују да је један одсто најбогатијих људи на свету нагомилао двоструко више богатства у односу на деведесет одсто становништва.

Да је јаз између несносно богатих људи и остатка човечанства достигао гротескне размере, истакнуто је у годишњем извештају организације „Оксфам“, који је објављен уочи Светског економског форума у Давосу.

Нови извештај под називом „Време за бригу“ каже и да 22 најбогатије особе на свету поседују више богатства него све жене у Африци.

Према извештају — на свету има само 2.153 милијардера, али се њихово богатство подудара са око 62 одсто светске популације и процењено је на око 7,7 милијарди.

Ова добротворна организација, која доследно тврди да је једини начин да се реше неједнакости — прикупљање пореза, истакла је да би опорезивањем додатних 0,5 одсто богатства од такозваног „једног процента најбогатијих“ током наредне деценије могло да се обезбеди довољно средстава за отварање 117 милиона радних места у здравству, образовању, бризи о старима и другим секторима широм света.

Иако „Оксфам“ није навео ниједно име, чини се да је овим извештајем задао ударац директору компаније „Амазон“ и оснивачу свемирске компаније „Blue Origin“ Џефу Безосу, који се попео на друго место најбогатијих људи на свету, иза председавајућег и извршног директора француског луксузног гиганта „ЛВМХ“ Бернарда Арнаулта.

Коментаришући закључке извештаја, извршни директор организације „Оксфам“ у Индији Амитабх Бехар каже:

„Није ни чудо што људи почињу да се питају да ли милијардери уопште треба да постоје“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала