Радна група донела предлоге о изменама Устава Русије

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаУстав Руске Федерације
Устав Руске Федерације - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Копредседавајући радне групе за припрему предлога за измене Устава изложили су своје иницијативе у писму које су упутили руском председнику Владимиру Путину.

„Једно од кључних питања је одређивање улоге и статуса Државног савета. Сматрамо да би он требало да има посебан значај и да буде ефикасно уграђен у државни механизам“, наводи се у писму.

Аутори документа предлажу да се одреди место те институције у систему власти и да се израде кључни принципи интеракције Државног савета са другим државним органима.

Копредседавајући су такође истакли да су у циљу ширења надлежности Уставног суда на сферу провере уставности закона, које је усвојио парламент, неопходне измене у 125. члан основног закона.

„Приликом решавања питања о провери уставности, не само закона, него и других аката, потребно је јасно одредити о којим актима се ради“, прецизирали су аутори писма.

Такође се истиче да радна група предлаже да се унесу измене у 75. члан Устава како би држава гарантовала извршавање социјалних обавеза — минимална зарада не сме да буде нижа од границе сиромаштва, а такође треба да се уведе редовно индексирање пензија.

Председник Русије Владимир Путин пре састанка са члановима Владе Русије - Sputnik Србија
Путинове промене система власти: Седам уставних амандмана

Важан блок измена односи се и на политичке структуре, укључујући развој система поделе власти.

„Реч је о проширивању овлашћења Савезне скупштине и утврђивању овлашћења председника тако што ће одговарати за именовање чланове владе и наставити да контролише рад владе и директно руководи Оружаним снагама и Органима реда“, истиче се у документу.

Поред тога, радна група предлаже да се разради питање корелације државне и општинске власти.

„Уношењем принципа јединства јавне власти у Устав, неопходно је деловати тако да то не утиче на уставне гаранције локалне самоуправе. Не би требало да дође до механичког спајања“, наводи се у писму.

Аутори писма су покренули питање поштовања основних принципа међународног права

Наиме, међународни споразуми, који постоје у руском правном систему, постају њен део и „према одредбама Члана 4 и првог дела Члана 15 Устава, треба да га поштују“.

Истиче се да је радна група одредила основне правце рада на изменама закона, означена су питања која захтевају детаљну анализу, а такође је формиран низ „радних“ амандмана.

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је приоритет уставних измена, које је најавио током обраћања посланицима Федералне скупштине, да се Русија ни на који начин не разликује од других земаља света које су такве одлуке већ усвојиле.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала