Владика Атанасије Јевтић одржао јавни час историје Милу Ђукановићу

© Wikipedia / Владимир МалићЕпископ Атанасије Јевтић
Епископ Атанасије Јевтић - Sputnik Србија
Пратите нас
Умировљени владика је у свом обраћању путем радија „Светигора“ објаснио да Србија 1918. није могла да узме храмове Црногорцима, будући да тада Црногорци нису постојали као нација, а за председника Црне Горе Мила Ђукановића је рекао да је отпадник од свог народа, да не зна историју, а још мање шта је Црква. Па му је и одржао час историје.

„То је био један народ све до 1945. године. И како смо онда могли да присвојимо храмове. Митрополит Митрофан Бан, који је био митрополит на Цетињу, био је први председавајући заједничког сабора када су се обједињавале наше покрајинске цркве, подељене пре тога Аустроугарском, Млетачком, Османском империјом“, подсетио је умировљени епископ захумско-херцеговачки.

Атанасије поручио Милу да научи историју

Умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије Јевтић поручио је председнику Црне Горе Милу Ђукановићу да власт квари човека, а да апсолутна власт апсолутно квари човека.

„Он се одриче свог порекла. Један је то народ био. И сада народ каже: Црна Гора и Србија, то је једна фамилија. Он је отпадник од свога народа и хоће свима себе да наметне као меру. Нажалост, то су претензије свих властодржаца. Старо је правило да власт квари човека. А апсолутна власт апсолутно квари човека. То му је моја порука“, закључио је владика Атанасије Јевтић.

Владика је на изјаву Мила Ђукановића да је Србија 1918. године присвојила храмове у Црној Гори одговорио постављањем питања о томе када је настала црногорска нација, и објаснио да је ту нацију створио Лењин, који је 1920. године рекао да на Балкану неће бити комунизма док се не сломи кичма српском народу.

„И они су после преко Тита 1945. године прогласили те новопечене нације. Исто као у Украјини, која се звала Малорусија. Постоје Белорусија и Великорусија. А они су направили од Украјинаца нацију. Додуше, Украјина је била пре тога у ропству пољског католичког царства, и већ је била почела да се извитоперује. Црна Гора није била у ропству. Према томе, Црногорце је као нацију створио Тито“, казао је он.

Владика Атанасије је поручио председнику Ђукановићу да прво научи историју, да се смири и врати своме пореклу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала