Почело суђење Трампу

© AP Photo / Matt RourkeДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
У америчком Сенату је почело суђење у процесу опозива председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа. Сенат је усвојио правила поступка за опозив председника.

Амерички Сенат је после 13 сати дебате усвојио правила о вођењу поступка за опозив председника САД Доналда Трампа, укључујући одлагање дебате о позивању сведока све до средине суђења.

Са 53 гласа за и 47 против Сенат је усвојио план суђења који омогућује сенаторима тужиоцима да започну случај касније данас.

Амерички Сенат, у коме већину имају републиканци, одбацио је претходно три покушаја демократа које су настојале да обавежу Белу кућу на доставу документа у вези са исплатом војне помоћи Украјини.

Ту одлуку је Сенат донео током првог дана суђења у процесу опозива председника Сједињених Држава Доналда Трампа, који је обележила расправа о правилима који су формулисани у резолуцији, а чији је предлагач Мич Меконел, лидер већинских републиканаца у Сенату.

© REUTERS / Tom BrennerПоглед на зграду америчког Сената у Вашингтону
Почело суђење Трампу - Sputnik Србија
Поглед на зграду америчког Сената у Вашингтону

Обратили су се и Пет Сипилони, заступник америчког председника и Адам Шиф, један од демократа који заступа Представнички дом, у ком је Доналд Трамп опозван.

Пет Сипилони је рекао да заступници председника Трампа подржавају резолуцију сенатора Меконела, која, сматрају, може омогућити поштено суђење.

„Резолуција је заснована на документу коришћеном у процесу вођеном у случају бившег председника Клинтона. Странама је омогућено да отворено изнесу ставове. Верујемо да ћете, када будете чули наше презентације, бити сигурни да председник није урадио ништа погрешно. Случај не постоји“, рекао је Сипилони.

Адам Шиф, представник демократа у суђењу у процесу опозива, рекао је да у име Представничког дома изражава противљење предложеној резолуцији, истичући да су демократе изнеле најозбиљније оптужбе против председника.

„Навели смо да је вршио притисак тако што је условљавао сусрет са украјинским председником, који је тај сусрет жарко желео, тражећи противуслугу за личну политичку корист. Такође, зауставио је помоћ од 400 милиона долара Украјини. Оптужен је за опструисање Конгреса. Ако председник може да утиче на истрагу, онда се ставља изнад закона. Не може бити осуђен нити опозван. То га чини монархом, што је противно систему који настојимо да одржимо“, рекао је Шиф.

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Уђи у базу фотографијаВладимир Зеленски
Почело суђење Трампу - Sputnik Србија
Владимир Зеленски

Према његовим речима, одлука да ли ће бити поштеног суђења, биће најважнија која ће првог дана процеса бити донета у Сенату.

Лидер демократа у Сенату Чак Шумер уложио је амандман којим тражи од Сената да Белој кући упути обавезујући позив да достави документа у вези са исплатом војне помоћи Украјини и о том амандману ће данас гласати.

Адвокати америчког председника тврде да је процес опозива Доналда Трампа „опасно нарушавање Устава“ и истичу да није вршио наводи притисак на Украјину како би стекао политичку корист за себе.

Да би Трамп био смењен, потребно је да га осуде две трећине сенатора, што је у овом случају мало вероватно.

Представнички дом, у ком су демократе у већини, опозвао је Доналда Трампа по два основа: да је искористио положај како би извршио притисак на украјинског председника Владимира Зеленског да истражи Џоа Бајдена, бившег потпредседника САД који важи за једног од његових озбиљнијих противкандидата на новембарским изборима, док су други основ наводне опструкције Конгреса у истрази коју је спровело то тело.

У тренутку почетка опозива амерички председник се налази на Светском економском форуму у швајцарском Давосу.

Ово је четврти случај у америчкој историји да се председник државе суочава са могућим разрешењем.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала