На београдском аеродрому ко има температуру одмах иде у карантин

© Tanjug / ZORAN ZESTICАеродром Никола Тесла
Аеродром Никола Тесла - Sputnik Србија
Пратите нас
Србија је пооштрила контролу на граничним прелазима због новог корона вируса, од ког је у Кини оболело 400 људи и умрло девет особа.

Србија је спремна и за спровођење здравственог надзора на граничним прелазима, уколико Светска здравствена организација данас прогласи вирус претњом за глобално здравље.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да у Србији тренутно нема места за панику, након што се у Кини појавио нови корона вирус, који се шири и на друге земље, а да је Министарство предузело све мере како би спречила појаву тог вируса у нашој земљи, те да се ситуација прати и пратиће се из дана у дан.

Лончар је истакао да је на аеродрому постављена најмодернија термовизијска камера, која свима који уђу на београдски аеродром детектује телесну температуру, а ако се утврди да неко има повишену температуру, он се смешта у карантин, а затим пребацује на Инфективну клинику, где се даље прати његово стање.

Такође, истакао је да је Србија једна од ретких земаља која већ има реагенсе за утврђивање најновијег вируса, управо на Инфективној клиници.

„Радимо све што препоручује СЗО, чак и више од тога“, рекао је Лончар новинарима на београдском аеродрому.
Вирус - Sputnik Србија
Мистериозни кинески вирус би могао да се прошири и на Србију

Додао је да је и представник Светске здравствене организације у Србији рекао да је наша земља апсолутно у рангу свих развијених европских земаља.

Лончар је навео да је најважније да се утврди на који се начин вирус преноси, јер је установљено да се преноси и са човека на човека, а не само са животиња на људе, како се првобитно мислило.

Подсетио је да данас у поподневним часовима хитно заседа СЗО, након чега ће уследити препоруке за даље поступање ради спречавања ширења вируса.

Србија је пооштрила контролу на граничним прелазима због корона вируса, од ког је у Кини оболело 400 људи и умрло девет особа.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ каже да је Србија потпуно спремна за предстојећи период, уколико Светска здравствена организација прогласи корона вирус глобалном претњом.

Србија је већ имала таква искуства када је претила глобална опасност од САРС-а и еболе. Здравствени надзор ради се на путницима који су боравили на подручју где је пријављено присуство вируса.

Тепавчевићева појашњава да то подразумева да у моменту уласка у земљу путници пролазе контроле санитарне инспекције, где добијају решења о спровођењу здравственог надзора.

„Напомињем да здравствени надзор није карантин, ту се не ограничава кретање путника, али имају обавезу да се у наредна 24 часа јаве надлежним епидемиолошким службама института или завода на подручју у којем живе или тренутно бораве“, појаснила је она.

Наводи да путници од лекара добијају инструкције о праћењу здравственог стања у наредном периоду, да мере температуру два пута дневно и у сталном су контакту са надлежним епидемиологом.

Уколико се појаве било какви симптоми који би указали на инфекцију, о томе обавештавају епидемиолога, који ће организовати њихов транспорт до Инфективне клинике.

Вакцинација - Sputnik Србија
Руски научници имају спреман лек за борбу против новог кинеског вируса
„То су уобичајене мере које омогућавају да се сведе на минимум могућност даљег ширења инфекције“, појашњава Тепавчевићева и додаје да је здравствени надзор мера са којом се сусретао здравствени систем у Србији.

У Кини је до сада пријављено 400 оболелих од корона вируса, а девет људи је умрло. Инфекција се већ пренела у четири земље — Јужну Кореју, Тајланд, Јапан, САД.

На Инфективној клиници КЦС речено је Танјугу да се интензивно прати развој ситуације у вези са корона вирусом и да су у сталној вези са свим надлежним институцијама и спремни су да реагују у складу са околностима.

Епидемиолог Зоран Радовановић каже да је кључно за даље деловање свих земаља света, укључујући и Србију — какву ће одлуку данас донети СЗО и да ли ће корона вирус бити проглашен глобалном претњом.

Појашњава да је корона вирус узрочник обичног назеба, али да је ово трећа болест у овом веку, након САРС-а и МЕРС-а, коју је изазвао корона вирус, а од које се умире.

„Сада то већ узима међународне размере. На сву срећу, смртност није за сада нарочито велика — око два одсто. Можда је и мања, ако се има у виду да је много више оболелих него што је пријављено“, рекао је Радовановић за Танјуг.

Подсећа да вирус може да измени структуру и да у току епидемије постане много смртоноснији.

Каже да је највећа опасност да се болест прошири у земље које имају најинтензивнији ваздушни саобраћај са Кином, а то су САД, Русија и Аустралија.

Наводи да је Кину болест погодила у најделикатнијем моменту, када почиње прослава лунарне Нове године и када на стотине милиона Кинеза из целог света путују у Кину.

Жариште инфекције у Кини је у Вухану и инфекција је пренета са животиње на човека. Светска здравствена организација препоручује да се руке што чешће перу сапуном, да уста прекријете рукама када кијате и кашљете, да се избегавају блиски контакти са особама које имају развијене симптоме грипа или прехладе, као и да се храна темељно кува, а посебно месо.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала