„Трудио сам се да водим Цркву исправним путем”: Патријарх Иринеј десет година на трону СПЦ

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаПатријарх Иринеј
Патријарх Иринеј  - Sputnik Србија
Пратите нас
Српска православна црква (СПЦ) обележила је данас деценију од доласка на трон патријарха Иринеја представљањем фотомонографије у 10 томова, у којима је 15.000 фотографија о његовој активности, као и документарним филмом.

„Нисам очекивао догађај оваквог нивоа. Све док нисам дошао у салу нисам знао да ће овом скупу присуствовати оволики број еминентних личности и драгих гостију. Мислио сам да ћемо филм погледати у уском кругу сарадника. Ово је за мене заиста велико изненађење и благодаран сам на свему овоме“, рекао је патријарх Иринеј, а пренела је Информативна служба СПЦ.

Он је навео да „живимо у времену када није лако бити на неком високом положају, па тако није једноставно ни бити патријарх“, али да се трудио и чинио све што је у његовој моћи да Цркву води исправним путем.

Аутор филма и уредник фотомонографије је протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије, док су издавачи фотомонографије Патријаршијски управни одбор и Службени гласник.

За Павловића је на прослави речено и да је идејни творац црквене телевизије „Храм“, на чијем је челу био донедавно.

CC BY-SA 3.0 / Википедија / Београдска патријаршија
„Трудио сам се да водим Цркву исправним путем”: Патријарх Иринеј десет година на трону СПЦ - Sputnik Србија
Београдска патријаршија

Свечаности у Патријаршијском двору присуствовали су и престолонаследник Александар Карађорђевић, представници традиционалних цркава и верских заједница, Војске Србије, полиције и личности из јавног живота.

СПЦ је данас обележила и 60 година монашке службе Иринеја, 45 година епископске и 10 година на месту њеног поглавара. Патријарх Иринеј (Гавриловић) је рођен 1930. године у селу Видови код Чачка. У родном селу завршио је основну школу, а потом гимназију у Чачку. Завршио је Богословију у Призрену, а затим и Богословски факултет у Београду, подсетили су из Информативне службе СПЦ.

По завршетку војне службе постављен је за суплента (професора) Призренске богословије.

Пре ступања на дужност професора октобра 1959. године, у манастиру Раковици од стране Патријарха српског Германа прима монашки чин, добивши монашко име Иринеј. На дан Свете Петке исте године у цркви Ружици на Калемегдану је рукоположен у чин јеромонаха.

Док је као професор службовао у Призренској богословији, упућен је на постдипломске студије у Атину. За управника Монашке школе у манастиру Острогу постављен је 1969. године, одакле се враћа у Призрен на место ректора славне Богословије.

Са те дужности је 1974. године изабран за викара патријарха српског са титулом епископа моравичког, док је за епископа нишког изабран 1975. године.

На Сабору СПЦ 22. јануара 2010. године изабран је за архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала