Израел Кац: Никада нећемо заборавити да је Црвена армија ослободила Аушвиц

© AP Photo / Dan BaliltyИзраелски министар спољних послова Израел Кац
Израелски министар спољних послова Израел Кац  - Sputnik Србија
Пратите нас
Израелски министар спољних послова Израел Кац је уочи Светског форума о сећању на Холокауст у интервјуу за Спутњик рекао да Израел никада неће заборавити чињеницу да је Црвена армија ослободила Аушвиц. Додао је да веома цене посету Путина и обећао да ће се борити против покушаја да антисемитски лидери буду представљени као хероји.

„Израел цени улогу Совјетског Савеза у Другом светском рату. Такође веома ценимо и допринос других држава антихитлеровске коалиције заједничкој победи. Не заборављамо да је у војним акцијама учествовало стотине хиљада Јевреја у војскама различитих држава у свету, укључујући и око пола милиона Јевреја који су били део Црвене армије. Сећамо се и јеврејских партизана, побуњених заробљеника гета и концентрационих логора и других учесника антифашистичког отпора“, каже за Спутњик шеф израелске дипломатије Израел Кац.

Црвена армија је ослободила Аушвиц

У Јерусалиму ће бити откривен споменик онима који су преживели опсаду Лењинграда. Какав је ваш став о овом догађају?

— Откривање споменика је планирано за 23. јануар. Израел цени важну улогу Црвене армије у победи против фашистичке Немачке и у ослобођењу заробљеника из Аушвица, као и из других логора смрти. Ценимо и учешће председника Владимира Путина у догађајима посвећеним овом датуму. Знамо све о трагедији опсаде Лењинграда и о великом броју погинулих, међу којима је било много Јевреја. Поносни смо на то што ће у Јерусалиму председник Русије Владимир Путин и премијер Израела Бењамин Нетанијаху открити споменик посвећен жртвама опсаде, као и заштитницима града на Неви.

Борци Црвене армије ослобађају заробљенике из немачког нацистичког логора Аушвиц. - Sputnik Србија
Лех Валенса: Треба признати ко је ослободио Аушвиц

Како бисте оценили тренутни однос између Русије и Израела? Колико је важан однос личног поверења који се развио између Владимира Путина и Бењамина Нетанијахуа?

— Позитивно оцењујем развој догађаја између Израела и Русије. Честе посете Москви премијера Бењамина Нетанијахуа указују на посебан ниво међусобног разумевања између наших лидера, и као резултат тога, међусобног разумевања између наших држава и народа.

Како оцењујете тренутни ниво антисемитизма у свету и Европи?

— Долазак лидера из више од 40 земаља у Јерусалим на догађаје посвећене 75. годишњици ослобођења заробљеника Аушвица јасно показује да је став светских лидера против антисемитизма. То је истовремено подсетник да је истребљењу Јевреја у Европи претходила антисемитска нацистичка пропаганда.

Борба против антисемитизма — темељ Израела

Шта можете рећи о величању вођа из ратног периода које су повезане са убиством Јевреја и исповедањем антисемитске идеологије, а до ког сада долази у неким земљама Источне Европе?

— Борба против антисемитизма је темељ на коме стоји држава Израел. Чак 75 година након Холокауста ми, нажалост, видимо да се антисемитизам манифестује у целом свету. Наставићемо да се боримо против ове појаве и против покушаја хероизације антисемитских лидера.

Заробљеници у логору у Аушвицу - Sputnik Србија
Зашто је Аушвиц — пакао на земљи

Која питања су данас најактуелнија у руско-израелским односима у политичкој, хуманитарној и безбедносној сфери?

— Односи између наших земаља напредују у многим областима. То се односи и на питање туризма између Израела и Русије. Туризам је важан подстицај за економију земље и фактор за побољшање међусобног разумевања наших народа. Године 2019. број туриста из Русије који су посетили Израел износио је више од 320 хиљада. За нас је важно да се гости из иностранства лепо проведу у Израелу, али и да решимо проблем који је у последње време учестао: илегални боравак страних туриста у нашој земљи, међу којима су и Руси. То је главни разлог зашто морамо бити сигурни да је туризам сврха посете руских грађана. Ако постоји разлог за сумњу, у том случају не дозвољавамо улазак у нашу земљу. Исто као и друге земље, укључујући и Русију, предузимамо кораке неопходне да спречимо долазак страних држављана у Израел ради илегалног запошљавања. Важно је да постоји продуктиван професионални дијалог између наших земаља и у овој области, и надамо се да ћемо наћи прихватљиво решење које ће помоћи у смањењу ове појаве и развоју туристичког сектора.

На ком нивоу се данас налази војно-техничка сарадња Израела и Русије у Сирији?

— Постоји одређени систем координације како би се спречио сукоб војних структура Израела и Русије у Сирији. Координација се врши под контролом лидера двеју земаља. Ово је веома важна сарадња која је у интересу обе стране.

Председник Русије Владимир Путин и премијер Израела Бењамин Нетанијаху пре састанка у Тел Авиву - Sputnik Србија
Путин на састанку са Нетанијахуом: Надам се развоју билатералних односа Русије и Израела

Израел је на прагу избора. Мислите ли да ће земља задржати континуитет у односима са Русијом након избора новог Кнесета?

— Да. Односи између наших земаља заснивају се на међусобном поштовању и заједничким интересима. Такође је важно и да велики број грађана који говоре руски језик живи у Израелу. Они доприносе стварању блиских, културно-историјских веза између наших држава и народа.

Шта мислите да је неопходно учинити како би се спречило да Иран створи нуклеарно оружје, које би, према израелској војно-обавештајној служби, Техеран могао добити већ за годину дана?

— Најважније је да се настави максимални притисак на Иран. Нећемо дозволити да Иран набави нуклеарно оружје, нећемо дозволити да се Техеран базира у Сирији и нећемо дозволити да нам прети.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала