Бугарска купује дронове: Расписан тендер вредан 12,66 милиона евра

© Flickr / neridamanoДрон Предатор
Дрон Предатор - Sputnik Србија
Пратите нас
Бугарско Министарство одбране објавило је тендер за набавку 12 мини и два мала беспилотна система (УАС).

Набавка ће бити извршена између 2020. и 2024. по укупној процењеној цени од 12,66 милиона евра, укључујући ПДВ.

За набавку мини УАС (сваки састављен од земаљске контролне станице и три беспилотне летелице – УАВ) одобрен је укупно 5,51 милион евра, што омогућава набавку три система годишње у 2020. и 2021. години, уз даљу набавку од по два годишње у периоду 2022-2024, преноси „Танго сикс“.

Мини УАС, који захтева Министарство одбране, требало би да има беспилотне летелице масе не веће од седам килограма и да буде опремљено оптоелектронским системом који садржи колор ТВ камеру и нехлађену термалну камеру, требало би да има аутономију лета не мање од 1,5 часова и оперативни долет од најмање 10 километара при обезбеђивању осматрања и видео-преноса у реалном времену. Када ради у аутономном режиму, долет УАВ би требало да буде најмање 20 км.

Набавка малих УАС би требало да се реализује испоруком по једног система годишње (једна земаљска станица и минимум три БПЛ) 2020. и 2021. године, Министарству одбране и у ту сврху је обезбеђен буџет од 7,15 милиона евра.

Тендерска техничка спецификација за мале УАС захтева набавку беспилотних летелица које имају оптоелектронски/инфрацрвени осматрачки систем опремљен ласерским даљиномером и минимум једним системом САР/ГМТИ.

БПЛ би требало да има максималну полетну масу од 150 килограма, аутономију лета не мању од пет часова и оперативни долет не мањи од 50 километара при осматрању и видео-преносу у реалном времену. Када ради у аутономном режиму, долет УАВ би требало да буде најмање 120 километара, пренео је Б92.

Позив за подношење понуда и учешће у преговарачком процесу послат је на адресе 24 локалне и међународне компаније.

Рок за подношење понуда Министарству одбране у Софији је 13. фебруар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала