ЦИА објавила документа о „украјинском Павелићу“

© Sputnik / Grigoriy Vasilenko / Уђи у базу фотографијаНационалисти носе бакље и заставе на обележавању рођендана Степана Бандере
Националисти носе бакље и заставе на обележавању рођендана Степана Бандере - Sputnik Србија
Пратите нас
Централна обавештајна агенција (ЦИА) објавила је архивска документа о украјинским националистима и њиховом вођи Степану Бандери под називом „Степан Бандера и украјинска држава“. Шта још треба да се деси на планети Земљи да људи престану да исмевају историју, сећање на претке и здрав разум, питају се у Русији.

Након Другог светског рата ЦИА је прикупљала и систематизовала податке из различитих извора о украјинским националистима и Степану Бандери, односно о односу јавности, медија и различитих политичких снага према њему.

Документ представља превод чланка из емигрантског листа на руском језику „Социјалистички весник“ из 1951. године.

У објављеном документу се укратко говори о активностима украјинских националиста и злочина које су починили.

„30. јуна 1941. године украјински фашиста и професионални Хитлеров агент Степан Бандера прогласио је у Љвову формирање државе Западна Украјина“, наводи се у документу.

Аутор чланка истиче да је за пет седмица постојања „државе“ коју је створио Бандера, ликвидирано 5.000 Украјинаца, 15.000 Јевреја и неколико хиљада Пољака.

Састанак Председника Русије Владимира Путина са премијером Израела Бењамином Нетанијахуом - Sputnik Србија
Путин и Нетанијаху: Супротставити се идеологијама какве су фашизам и нацизам

Примедба која се налази испод документа, указује да је чланак објављен сагласно закону о раскринкавању нацистичких ратних злочинаца.

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова подсетила је да је Москва више пута говорила да је херој савремене Украјине професионални Хитлеров агент, нациста и злочинац.

„Колико смо пута говорили о томе и пре објављивања докумената и колико су пута украјински званичници цинично и дрско негирали оно што је очигледно! Шта још треба да се деси на планети Земљи да људи престану да исмевају историју, сећање на претке, здрав разум?“, написала је Захарова на Фејсбуку.

Русија је више пута осуђивала величање нацизма у разним земљама, а такође се противи мењању историје.

Степан Бандера (1909-1959) био је лидер „Организације украјинских националиста“, један од главних иницијатора стварања „Украјинске побуњеничке армије“ (УПА), чији је циљ била борба за независност Украјине.

УПА је деловала првенствено у Западној Украјини, борила се против совјетских трупа и сарађивала са нацистима. Након завршетка рата наставила је да се бори против совјетске власти.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала