Стиже оружје у вредности од 30 милиона евра: Зашто Турска наоружава војску БиХ

© AFP 2022 / ADEM ALTANТенкови и авиони турске војске у Анкари
Тенкови и авиони турске војске у Анкари - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Војска Босне и Херцеговине у наредних пет година биће опремљена савременим наоружањем из Турске у вредности од 30 милиона евра. Намењено је и више од милион марака из Турске за обуку припадника Оружаних снага БиХ у центрима за обуку Турских оружаних снага. Биће им плаћен превоз, храна, трошкови смештаја, као и школарина за обуку и курсеве.

Шта ће све од војне опреме бити донирано у БиХ из Турске знаће се пошто Савет министара БиХ достави попис захтева који се доставља Министарству државне одбране Турске кроз дипломатске канале. Сарајево се уговором мора обавезати да опрему неће уступити или продати трећој страни, нити је изузети из инвентара без сагласности Турске.

Подсетимо — Бакир Изетбеговић је у неколико наврата поручивао да, ако се околне државе наоружавају (алудирајући на Србију и Хрватску), да то свакако мора да уради и Сарајево ради сопствене безбедности.

Турско наоружавање Босне — по НАТО стандардима

Предраг Ћеранић, декан Факултета за безбедност у Бањалуци, подсећа за Спутњик да су се од формирања Оружаних снага БиХ неговали НАТО стандарди.

„То што Турска нуди помоћ Сарајеву није од јуче. Уназад 10 до 15 година припадници оружаних снага БиХ ишли су у Турску као у НАТО земљу, где су похађали стандардне курсеве и обуке. Ништа не чуди што се ово дешава, јер је БиХ држава без пуног суверенитета. Може се поставити питање — зашто баш Турска, али је одговор на њега лак, јер је познат однос који Реџеп Тајип Ердоган, председник Турске, има према БиХ, а позната је и политика коју ова држава води према својим некадашњим деловима империје“, каже наш саговорник.

Дуго се наш саговорник питао и да ли је и коме Војска БиХ уопште претња, било да је реч о унутрашњем или спољном фактору, као и да ли је њено наоружавање опасно.

„Оно је беспотребно! Против кога би то оружје могло бити употребљено? Друго — питање је и ко је иницирао набавку тог наоружања: Турска, БиХ или нека трећа страна“, остао је недоречен Ћеранић.

„Једна држава која је имала тако тешко искуство у грађанском рату не треба да има тешко оружје“, додаје Ћеранић.

Иначе, према члану 70. закона о одбрани БиХ — целокупна покретна имовина ОС БиХ, у шта спада и тешко наоружање, води се као имовина Министарства одбране БиХ.

Где је оружје за РС?

Лимит оружја унутар БиХ предвиђен је споразумом у Фиренци из 1996. године и не односи се на власништво, већ на територију на којој је имовина смештена. Међутим, део тог наоружања не налази се на територији РС, после одрицања Српске од сопствене војске, у корист заједничке.

Тако, БиХ може да има највише 410 тенкова, од чега 273 треба да буде на територији Федерације, а 137 на територији РС. Међутим, тренутно се на стању у БиХ налази 325 тенкова. Што се тиче оклопних борбених возила — БиХ располаже са 272, иако би по закону могла да има 340, од чега би 113 требало да буде на територији РС.

Када је реч о тешком наоружању — БиХ је ограничена на 1.500 комада тешког артиљеријског оружја, од чега би 500 требало да се налази на територији РС.

Војска БиХ састоји се од четири бригаде које су мултинационалног карактера, те батаљона, који су, изузев 3. пешадијска пука, сви мултинационалног карактера.

Иначе, Влада Турске условила је БиХ и тиме да део опреме буде наручен од предузећа наменске индустрије Турске.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала