Дачић о Гренеловој посети: Променио се однос снага

© Sputnik / Дејан СимићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данас да посета америчког изасланика Ричарда Гренела Београду има позитиван предзнак, јер он сам акценат више ставља на економске теме.

„То су корисне иницијативе и показују да је промењен однос америчке администрације. Нису Американци променили став о независности Косова, али раније нису хтели да причају да треба да се постигне компромисно решење, него само да ми признамо Косово. Данас кажу да ће подстицати дијалог и подржати свако решење до ког се у том дијалогу дође“, рекао је Дачић за РТС.

Гренелова порука да рок неће бити неограничен, према Дачићевом мишљењу, упућена је Приштини.

„Да би Приштина укинула таксе потребан је много већи притисак, а ко ће га извршити него САД“, рекао је шеф српске дипломатије.

Како је навео, захтеви да Србија престане са лобирањем против признања Косова и његовог чланства у међународним организацијама зарад укидања такси нису нови захтеви.

„Председник Вучић је поновио да ми сматрамо да те две ствари нису упоредиве и не могу да се доводе у исту раван и да то никако не може бити компензација да би неко укинуо таксе“, рекао је Дачић.

Он је поновио да се променио однос снага и да данас 93 чланице УН признају Косово, 95 чланица га не признаје, а пет држава је у неком флуидном ставу.

Дачић је рекао да је дијалог Београда и Приштине блокиран, а да Гренел прича о пратећим активностима дијалога.

„Суштински дијалог о компромисном решењу се не води, јер је блокиран због такси Приштине“, рекао је шеф српске дипломатије и додао да би било боље да говори о Бриселском споразуму.

Он је оценио и да је веома важна и предстојећа, прва посета региону високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Борела.

Црна Гора мора да поштује права Срба

Говорећи о закону о слободи вероисповести у Црној Гори, Дачић каже да се Србија дубоко не слаже са тим законом и да подржава наш народ тамо, али да није само он показатељ проблема у Црној Гори.

„То је уопште проблем положаја српског народа и његовог гледања као антидржавног елемента, односно опозиционог елемента“, рекао је он.

Према његовим речима, пренебрегава се да власти у Подгорици нису уважиле све примедбе Венецијанске комисије.

„Тражење непријатеља из Београда — ма немате ви непријатеља из Београда. Имате црногорску државност, ко вам брани. Били независна држава или не, морате да поштујете права Срба и то су Срби који тамо вековима живе“, рекао је Дачић.

Како каже, било би боље да се нађе заједнички језик између владајуће странке у Црној Гори и српског народа, јер је то у интересу Црне Горе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала