Кипар уцењује ЕУ — неће да гласа за нове санкције Русији

© AFP 2023 / PATRICK BAZЗастава Кипра
Застава Кипра - Sputnik Србија
Пратите нас
Кипар одбија да гласа за увођење санкција Европске уније против неких руских званичника са Крима, саопштила су Ројтерсу три дипломатска извора из ЕУ.

Кипар се нада да ће Европа предузети оштрије мере против Турске због бушења, односно тражења нафте и гаса у територијалним водама Кипра. ЕУ је припремила мере за забрану уласка и замрзавање имовине неких турских држављана, повезаних са радовима у њеним територијалним водама, али је засад одложила доношење коначне одлуке.

„Кипрани очекују увођење санкција Турској због бушења (у водама Кипра) и разочарани су њиховим одлагањем. Зато су се умешали у санкције око Крима, зато их блокирају“, рекао је један неименовани дипломата.

За увођење санкција против грађана Русије потребна је једногласна подршка свих 28 чланица ЕУ. Како је саопштио европски дипломата, у ЕУ су изненађени одлуком Кипра, јер та држава последњих месеци ужива подршку европских партнера када је у питању Турска.

Представник Министарства иностраних полова Кипра Демитрис Самуел је негирао да постоји веза између ова два питања, изјавивши да је Кипру потребно време да пажљиво размотри нове акције ЕУ против званичних лица са Крима.

Савет ЕУ је продужио економске санкцији Русији, које су уведене још 2015. године, до 31. јула 2020. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала