Русија би могла да прекине транзит гаса кроз Пољску

© AP Photo / Alik KepliczЦеви за транзит гаса у компресорској станици Рембелшчизна у близини Варшаве у Пољској
Цеви за транзит гаса у компресорској станици Рембелшчизна у близини Варшаве у Пољској - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Уговор за транзит гаса у Европу преко Пољске истиче 18. маја, али „Гаспром“ још увек није показао жељу да разматра његову обнову, што значи да ће за четири месеца основни транзитери остати само Украјина и Турска.

Презасићеност гасом

Европско гасно тржиште је презасићено. У страху од престанка руског транзита кроз Украјину, складиштене су рекордне количине плавог горива, а због топлог времена потрошња гаса је знатно мања него протеклих зима.

Према подацима асоцијације за праћење ГИЕ, од почетка грејне сезоне из европских складишта потрошено је три милијарде кубних метара мање него пре годину дана, а резерве су сада за четвртину више: 78,6 милијарди кубних метара у односу на 62,9 милијарди.

Због тога би цене могле бити рекордно ниске. Тренутно је на најликвиднијој европској берзи ТТФ цена природног гаса 115 долара за хиљаду кубних метара.

Експерти предвиђају да ће до лета цена пасти на сто долара.

Закључци су свима исти — нови транзитни уговор између „Гаспрома“ и „Нафтогаса“, заједно са почетком експлоатације „Турског тока“, створиће вишак гасоводних капацитета ка Европи са Истока, тако да ће понуда у наредним месецима премашивати потражњу.

У овој ситуацији, за „Гаспром“ је изузетно пожељно да смањи испоруке Европи. Међутим, обим транзита кроз Украјину и Турску чврсто је утврђен уговорима и ту једноставно не постоји простор за маневрисање.

Међутим, 18. маја престаје да важи уговор за транзит кроз Пољску преко гасовода „Јамал—Европа“. А судећи по томе да „Гаспром“ још увек није пружио Варшави никакве предлоге, руска страна не намерава да га продужује.

Исто сматрају и Пољаци. „Спремни смо на прекид транзита“, рекао је крајем децембра директор пољске државе нафтне и гасне компаније ПГНиГ Петар Возњак.

Победник и побеђени

Престанак пумпања гаса кроз Пољску користи „Гаспрому“ у сваком погледу. Прво, то ће истовремено смањити испоруке у Европу за око 30 милијарди кубних метара (пројектни капацитет гасовода „Јамал—Европа“ износи 32,9 милијарди кубних метара годишње), подржавајући цене на тржишту.

Као друго, руски холдинг уштедеће на транзитним таксама. У августу прошле године комесар пољске владе за стратешку енергетску инфраструктуру Петар Наимски упозорио је да ће Варшава оштро повисити тарифе у новом уговору. Према његовим речима, Пољска је изгубила 400 милиона долара због уговора са „Гаспромом“ за транзит у периоду 2010—2017.

Цеви - Sputnik Србија
Четири руска цевовода због којих Европа воли и мрзи руски гас

Постоје и стратешке користи. Ради се о томе да се „Јамал—Европа“ повеже са ОПАЛ-ом. Подсетимо да је у септембру европски суд према тужби пољске компаније ПГНиГ ограничио права „Гаспрома“ на овај гасовод.

Пољаци су постигли да је руском гасном холдингу дозвољено да користи само 50 одсто ОПАЛ-ових капацитета. Варшава се, очигледно, надала да ће након тога „Гаспром“ повећати пумпање преко Пољске.

Али ако се пољски транзит прекине, ограничење ОПАЛ-а може довести до несташице гаса у земљама Средње Европе, пре свега у Чешкој. Дакле, Европска комисија ће имати добар разлог да у потпуности врати права „Гаспрому“.

Ово је за Пољаке, највероватније, само почетак великих проблема. Варшава је у тежњи за гасном независношћу од Русије сама себе сатерала у ћошак. У очекивању изградње нафтовода из Норвешке „Балтик пајп“, Пољска је склопила четири дугорочна уговора са Американцима за испоруку природног течног гаса — 29 милиона тона до 2042.

Пољаци су намеравали да велики део купљеног горива, посебно веома скупог америчког горива, препродају својим суседима: Украјини, Литванији и Летонији, као и Естонији и Финској.

Полагање цеви за гасовод Северни ток 2 у водама Шведске - Sputnik Србија
„Гаспром“: Обим протока гаса „Северним током 2“ зависиће од потражње

Бацање пара

Прошле среде Одбор за индустрију, истраживање и енергетику Европског парламента почео је да расправља о енергетским пројектима који могу да рачунају на финансирање из Европске уније. На списку се налази и „Балтик пајп“ и додатни гасоводи из Пољске у суседне земље.

Према оценама стручњака, планирани гасоводи су чисто бацање пара. Они наводе да је постојећа инфраструктура ЕУ довољно способна да задовољи различите сценарије будуће потражње за гасом, чак и у случају поремећаја у снабдевању.

Због тога већина разматраних пројеката гасне инфраструктуре није потребна и препуна је реинвестирања десетине милијарди евра из европских државних фондова, закључују стручњаци.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала