Москва: Вашингтон и Багдад сами треба да реше повлачење америчке војске из Ирака

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаЗаменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија
Пратите нас
Вашингтон и Ирак треба сами да реше питање повлачења америчког контингента из те земље, сматра заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рајбков.

„Увек полазимо од тога да се питање присуства страних контингената на територији било које земље решава путем интеракције власти те земље са државом која те контингенте шаље“, истакао је Рјабков.

Он је објаснио да, уколико се околности промене и власти земље у којој су распоређени страни контингенти коригују свој положај, онда и друга страна треба да реагује на одговарајући начин.

Гранатирање америчке амбасаде у Ираку

Рјабков се осврнуо и на вести о гранатирању комплекса Амбасаде САД у Багдаду, истакавши да би ирачке власти требало да осигурају безбедност свих дипломатских мисија у тој земљи.

„Безбедност било које дипломатске институције свакако треба да буде осигурана. Сматрамо да није могуће одступити од те норме“, објаснио је руски званичник.

Раније је саопштено да је на америчку амбасаду у такозваној Зеленој зони у Багдаду испаљено пет ракета, од којих су три пале директно на зграду Амбасаде.

Телевизија „Сумарија“ је пренела да су том приликом повређене најмање три особе.

Недавно су у Багдаду одржане антиамеричке демонстрације, а стотине хиљада људи је захтевало одлазак Американаца из Ирака.

Ситуација на Блиском истоку је ескалирала након убиства команданта елитне иранске јединице „Кудс“ при Корпусу чувара исламске револуције генералa Касема Сулејманија на аеродрому у Багдаду. Ирански генерал убијен је током напада америчких хеликоптера на ирачки аеродром, а поред њега страдало је још петоро припадника шиитског покрета Хашд ел Шаби.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала