Москва: Зеленски је пљунуо у лице ратним ветеранима

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаПредседник Украјине Владимир Зеленски на заједничкој конференцији за медије након самита "нормандијске четворке" у Паризу
Председник Украјине Владимир Зеленски на заједничкој конференцији за медије након самита нормандијске четворке у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски стручњаци и политичари оценили су да је председник Украјине Владимир Зеленски изјавом да је Совјетски Савез један од криваца за почетак Другог светског рата „пљунуо у лице“ ратним ветеранима и издао оне који су погинули ослобађајући СССР, укључујући и Украјину.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да се Кремљ категорички не слаже са изјавом председника Украјине.

„Председник Украјине се том изјавом солидарише са погрешним ставом пољског руководства и слаже се с тачком гледишта која вређа десетине милиона Руса и становника Заједнице независних држава, чији су родитељи, деде, рођаци дали животе за ослобађање Европе од фашизма, укључујући и Пољску“, изјавио је Песков.

Према његовим речима, такав став тешко да се слаже са убеђењима милиона Украјинаца, који су такође са оружјем у рукама ратовали против фашиста.

© Sputnik / Сергеј Гуњејев / Уђи у базу фотографијаСергеј Наришкин
Москва: Зеленски је пљунуо у лице ратним ветеранима - Sputnik Србија
Сергеј Наришкин

Директор Спољне обавештајне службе Русије Сергеј Наришкин сматра да „Зеленски постаје све више поклоник идеја украјинског национализма, заборављајући на допринос Совјетског Савеза у ослобађању украјинске територије и Источне Европе од нациста“.

Зар Вас није срамота од деде?

Заменица шефа спољнополитичког одбора Државне думе Русије Наталија Поклонска истиче да је украјински председник са пољским лидером решио да одржи свету „час најгоре русофобије“. Она је истовремено подсетила Зеленског ко је био његов деда.

„Владимире Зеленски, Ваш деда, командант минобацачког вода, добио је 1944. године два ордена Црвене звезде, а рат је завршио као поручник. Зар Вас није срамота од деде?“, запитала се Поклонска.

© Sputnik / Нина Зотина / Уђи у базу фотографијаНаталија Поклонска
Москва: Зеленски је пљунуо у лице ратним ветеранима - Sputnik Србија
Наталија Поклонска

Она је подсетила да су нацисти више од три године „силовали“ украјинску територију за време окупације и да је том приликом Украјина изгубила петину становништва.

Боље би било да је остао сјајан глумац

Његово мишљење деле и посланици Државне думе Русије са Крима Руслан Балбек и Михаил Шеремет.

„Боље би било да је остао сјајан глумац и да није ушао у политику. Зеленски је једноставно пљунуо у лице свим ветеранима Другог светског рата, оптужујући их за борбу против нацизма“, истакао је Балбек.

Михаил Шеремет сматра да Зеленски на тај начин жели да успостави блиске односе с Пољском, с којом би Украјина могла да се уроти против Русије.

Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија
Путин: Европа прећуткује истину о Другом светском рату да би сакрила своју историју

„Међутим, Украјина бира погрешне пријатеље“, закључио је кримски посланик.

Подсетимо, председник Украјине Владимир Зеленски назвао је током своје посете Пољској СССР једним од криваца за почетак Другог светског рата.
„Пољска и пољски народ су први пут осетили на себи заверу тоталитарних режима. То је довело до почетка Другог светског рата и омогућило нацистима да покрену смртоносни точак Холокауста“, изјавио је Зеленски.

Према његовим речима, Европа и цео свет „немају право да ћуте данас, како је било 1939. године“.

Говорећи о ослобођењу логора „Аушвиц“, председник је избегао да помене СССР, али је испричао о грађанима Украјине који су успели да учествују у операцији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала