Херој „Битке на Златици“ за Спутњик: Дивно је бити лудак ових дана у Црној Гори

© Фото : Миливоје Брџа Брковић Миливоје Брџа Брковић испред мурала у Подгорици
Миливоје Брџа Брковић испред мурала у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
Борба за светиње у Црној Гори сваки дан изнедри понеког новог јунака. Прво је полицајац Милоје Шћепановић бацио пендрек и напустио службу, а онда је кренуло „фарбање слободе“ у боје црногорске тробојке по зидовима и одбрана осликаних застава. Та битка је у први план избацила Миливоја Брџа Брковића.

Млади момак из Подгорице био је један од присутних када се обарао рекорд у величини заставе, на Златици. Снимао је видео уживо док је мурал настајао, бранио права грађана од полиције која је дошла да их растера и онемогући да осликају најлепше црногорске боје, како су говорили.

Два дана су непрекидно момци стајали код мурала и бранили га од кречења. На то место су послате велике полицијске снаге, које су на крају бациле сузавац на окупљени народ. Иако је Брковић после упозорења полиције да ће реаговати позивао грађане да се разиђу, за то није било времена. Полиција је испалила сузавац после свега неколико минута. Неки, међу којима и Брковић, нису се ни после тога повукли, већ су остали док зид није прекречила комунална служба. Ипак, за свој ненасилан отпор Миливоје је платио притвором од 72 сата. Одвели су га из куће око три ујутру.

Како на све то гледа након последњих дешавања у Црној Гори, питали смо овог тихог хероја „рата за тробојку“.

Како бисте себе представили људима који вас не познају?
— Трудим се да будем пристојан, васпитан и нормалан човек. Жељан слободе и правде. Незапослен у властитој земљи, али поносан на своју породицу. Кажу да сам тврдоглав, а ја само мислим да сам свој.

Гледамо малтене библијске сцене ових дана у Црној Гори. Какав је осећај бити део тога? Шта то буди у вама?

— Управо такав осећај — библијски. Пуно нам је срце, а свима широм православља и очи и душа! Привилегија је бити део историје, а ово је историја. И то најлепша.

Откад учествујете на протестима?

— Ја одувек, наравно! Протести су начин живљења. То је моја мера отпора.

Ваши снимци су „запалили“ друштвене мреже, подељени су хиљадама пута. Колико прегледа има најгледанији?

— Не знам. Немам када да гледам себе, а и није пристојно. Људи знају, а полиција уредно евидентира. Све је под контролом.

Шта се све дешавало у ноћи када сте приведени? Да ли сте очекивали да ће полиција употребити сузавац? 

— Наравно да сам очекивао. Никада до сада нису послуживали ништа друго. Тровали су сузавцем наше очеве, зашто не би и нас? Опроштено им је. Они раде свој, а ми свој посао. Ја сам, иначе, имун на сузавац. (смех)

Да ли сте очекивали да ће вас ухапсити? Како се полиција понашала према вама у притвору?

— Нема изненађења. Свему смо наредни. Полицајци су коректни. Знају они да смо ми у праву. Виде да смо подгоричка господа.

Зашто сте задржани пуна 72 сата, колико и може да траје полицијски притвор?

— Они знају зашто, а мени је свеједно. У питању су сати, а ја се борим за пристојан живот.

Шта вам се ставља на терет?

— Шта год, лако то носим. Ваљда то што позивам на ненасилан отпор. Остаће тако.

Како коментаришете последња дешавања и пребијање младића од стране навијача Црне Горе?

— Нису то навијачи Црне Горе, то су партијски мученици. Ми смо навијачи ове државе. Ко може да се идентификује са онима који групно премлаћују једва пунолетног младића? Ко год, обрукао се, а младићу треба да служи на част. Полиција зна ко су те особе и треба да пружи одговор.

Шта су ваши даљи планови? Плашите ли се евентуалних нових хапшења?

— План је да истрајемо, а моја жеља да сване слобода и народу и нашој Српској цркви. Хапшења ће бити, али о томе не размишљам. Не могу ухапсити цели народ, то је једино важно.

Како гледате на појаву фашистичких парола међу Црногорцима, на усклике „За дом спремни“, Мирашево додворавање проусташким новинарима и пљување певања о Косову?

Премијер Црне Горе Душко Марковић - Sputnik Србија
Марковићу, није народ вулгаран, он фарба своју слободу

— Нису то Црногорци. Црногорци су наша браћа. То су појединци и групице несрећника. О Мирашу не могу ништа рећи у овом тексту, јер му овде није место. Свако бира своје друштво.

Шта кажете на речи председника Мила Ђукановића да је „народ на улицама лудачки покрет“. Шта бисте поручили народу на литијама?

— Наш велики песник Вито Николић је написао: „Друмови ће пожељет лудака, а лудака више бити неће“. Дивно је бити лудак ових дана, много лепше него председник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала