Припрема се предлог да чешки парламент повуче признање Косова

CC0 / Pixabay / Застава Чешке
Застава Чешке - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Комунистичка странка Чешке и Моравске (КСЧМ) припремила је предлог да Чешка повуче признање Косова и поднеће га парламенту, а тај предлог је подржао и чешки председник Милош Земан.

Лидер нереформисаних чешких комуниста Филип Војтех се у среду срео са председником Чешке Милошом Земаном.

„Обавестио сам председника да је клуб КСЧМ припремио предлог како да се повуче признање Косова као државе и председнику је било драго што смо се тога прихватили. Мислим да је то у реду, зато што је такав корак предузело неколико држава УН“, казао је чешком јавном ТВ сервису Филип Војтех.

Чешки комунисти сада траже подршку у осталим посланичким клубовима за свој предлог, пошто је у октобру прошле године чешки државни врх одбацио предлог председника Земана да Чешка повуче признање Косова.

„Чешка би требало да повуче признање Косова зато што ни председник Земан ни његов претходник председник Вацлав Клаус нису именовали на Косову чешког амбасадора, што је услов тог признања државе према чешким законима и према међународном праву“, навео је Филип аргумент којим овог пута комунистички посланици образлажу нужност повлачења признања Косова.

Аргументи председника Земана за повлачење признања Косова, када је у септембру током посете Београду обзнанио своју иницијативу, били су резолуција доњег дома чешког парламента из 2008. године, у којој се захтева од тадашње владе десног центра премијера Мирека Тополанека да никако не призна једнострану проглашену независност Косова, што влада није поштовала и Косово је признала у мају 2008. године.

„Други аргумент је то што се суд у Хагу бави и злочинима извршеним на косовској територији. Морате да признате да ако су водећи политичари, на челу са премијером, под истрагом за ратне злочине, то је другачије него када би били под истрагом за привредни криминал. Дозволите ми да изразим лични став да држава на чијем челу су ратни злочинци не спада у друштво демократских држава“, навео је тада чешки председник зашто још предлаже повлачење признања Косова.

На неформалном састанку чешког државног врха о координацији спољне политике почетком октобра прошле године, премијер Андреј Бабиш и председници Посланичког дома и Сената чешког парламента, Радек Вондрачек и Јарослав Кубера, као и шеф чешке дипломатије Томаш Петшичек, одбили су предлог о повлачењу признања Косова који им је на састанку изнео Земан.

„Договорили смо се да питање повлачења признања није умесно. Ситуација се није никако променила да Чешка мења став који је заступала последњих десет година“, казао је након састанка чешког државног врха министар Петшичек.

Чешки државни врх сложио се поводом Земановог предлога да су историјске околности чешког признања Косова 2008. године биле проблематичне, али да то не смета да Чешка са Косовом развија билатералне односе.

„Влада Чешке признала је Косово у супротности са ставом Посланичког дома Парламента Чешке Републике. О непостојању консензуса на нивоу највише политичке репрезентације сведочи и непотпуно дипломатско представљање обе земље, које остаје на нивоу отправника послова, што, међутим, није сметња за развој билатералних односа“, саопштило је тада чешко Министарство спољних послова.

У Чешкој је Земанова иницијатива око Косова, коју су сад преузели нереформисани комунисти, оцењена углавном као још један од провокативних гестова шефа државе а без икакве реалне основе, учињен да би се допао Србима.

По оцени представника чешке опозиције, посебно оне која је 1999. године била против бомбардовања Југославије, реч је осећају кривице председника Земана, јер је као чешки премијер дао НАТО савезницима чешки пристанак да се бомбардује Србија због Косова, а будући да НАТО одлучује консензусом, могао је ту одлуку својим ветом да минира.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала