Србија је европско сунце за стрип аутора из Јапана

© Фејсбук страница Нова ФестивалаИзложба Европско наслеђе у савременом ауторском стрипу и илустрацији
Изложба Европско наслеђе у савременом ауторском стрипу и илустрацији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Саша Ракезић, селектор изложбе „Европско наслеђе у савременом ауторском стрипу и илустрацији“, која ће ускоро бити отворена у Културном центру Србије у Паризу, објашњава зашто је за аутора из Јапана Харукичија феномен „Авала филма“ неспорна европска вредност.

Изложба „Европско наслеђе у савременом ауторском стрипу и илустрацији“ биће отворена 4. фебруара у Културном центру Србије у Паризу, а обухвата радове 42 аутора из 25 земаља, настале у оквиру четвртог издања Нова фестивала у Панчеву 2018. године, у организацији Удружења „Комуник арт”.

Селектор радова Саша Ракезић, међу љубитељима девете уметности познатији као Александар Зограф, један од међународно најзначајнијих стрип аутора из Србије, каже за Спутњик да је изложба покушај да се прође кроз сва питања која се тичу европског наслеђа.

„Европа нису само лепе и позитивне ствари. Сигурно и да јесте и представља идеал којем стремимо. Међутим, Европа је и домовина колонијализма, фашизма и других негативних појава које се некако настављају и у овом нашем, савременом времену. Тако да су стрип аутори, чешљајући сва ова питања која су толико битна за наш свет, заправо на један занимљив начин осветлили питање европског наслеђа“, каже Ракезић.

За јапанског аутора „Авала филм“ је европско сунце

На изложби је поред аутора из „свих ћошкова Европе“ било и неколико из ваневропских земаља, а намера је била да се види не само како Европљани виде себе, већ да покушају да схвате како наш континент изгледа у очима других, додаје наш саговорник.

„Тако да, рецимо, Харукичи, јапански стрип аутор, кад је говорио о Европи, говорио је о феномену ’Авала филма‘, јер је за њега то нешто што представља неку од европских вредности. Иако ми себе сматрамо некако инфериорним у односу на друге, ’правоверније‘ Европљане, за некога смо ми ’европско сунце‘“, каже Ракезић.

Занимљиво је да су неки од аутора били врло скептични кад је Европа у питању, тако да су многи аутори из Француске и Италије били критични размишљајући о нашем континенту.

„Верујемо да је ово једна од изложби која, пре свега, захтева да размишљамо и да покушамо да дођемо до неког властитог закључка . На крају крајева, то нам је и био циљ, да кроз стрип нагнамо људе на размишљање“, закључио је Александар Зограф.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала