Аналитичари предвиђају: Америци прети „гасни армагедон“

© AFP 2022 / Francisco LeongТанкер са течним природним гасом из САД у луци у Португалији
Танкер са течним природним гасом из САД у луци у Португалији - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Нова година приредила је неколико непријатних изненађења америчким извозницима природног гаса, који губе страна тржишта. Разлога за повећање цена гаса нема, тако да прекоокеанским произвођачима тог енергента прети „гасни армагедон“, сматрају аналитичари корпорације „БофА“ (Banc of America).

Аналитичари своје мишљење поткрепљују чињеницама да аномално топла зима утиче на потражњу у Европи, док је епидемија коронавируса у Кини успорила индустријску производњу и смањила потребу за изворима енергије.

Губитак страних тржишта

Брисел се још прошле године припремао за могући прекид транзита руског гаса преко Украјине. Због тога је обезбедио залихе горива, како би спокојно преживео хладну зиму, која није ни дошла. Због тога амерички природни гас једноставно није потребан Европској унији.

Слична је ситуација и на азијском тржишту. Амерички председник Доналд Трамп је почетком године закључио први део трговинског споразума са Кином, који, између осталог, предвиђа и куповину горива из САД у вредности од 50 милијарди долара у року од две године.

Међутим, америчке планове је пореметила епидемија коронавируса, која је довела до обустављања индустрије, а сходно томе и до смањења енергетских потреба Кине.

По питању гаса Русија (ни)је само конкурент Америци

Аналитичари наводе да је, након покретања гасовода „Снага Сибира“, којим је Русија почела да испоручује гас у Кину, амерички гас постао потпуно неконкурентан на кинеском тржишту, када је реч о цени. Ипак, Пекинг је спреман да купује америчке сировине само из политичких разлога.

Озбиљни проблеми на европском тржишту

Америчким добављачима гаса прете озбиљни проблеми и на европском тржишту, јер Европска унија планира да ревидира правила гасне индустрије. Важно је истаћи да је основни део споразума о испоруци америчког гаса Европи закључен на дугорочној основи. САД су само прошле године потписале пет уговора о испоруци 22,3 милиона тона течног природног гаса у року од 15 до 20 година. Тренутно постоји претња да се сви уговори раскину, подсећају аналитичари.

„Одустаћемо од дугорочних уговора о испоруци гаса, јер они спречавају Европу да достигне циљ снижавања емисије угљен-диоксида на нулу до 2050. године“, изјавио је потпредседник генералне дирекције за енергетику Европске комисије Клаус Дитер Борхарт током Европске гасне конференције.

Он је упозорио да ће се код свих достављача који испоручују гас на европско тржиште проверавати интензитет емисије угљен-диоксида.

То не слути на добро америчким компанијама, јер су произвођачи гаса из шкриљаца прошле године били на удару због оптужби да не поштују европска ограничења и прописе приликом спаљивања каптажног нафтног гаса.

Америчке власти буквално заклапају очи пред оваквом ситуацијом, кажњавајући одговорне симболичним казнама. Међутим, Европа је много одлучнија, тврде аналитичари.

Радни састанак председника Русије Владимира Путина у Краснодарском крају - Sputnik Србија
Русија претекла конкуренте на светском тржишту течног гаса

„Треба да постигнемо велики успех“, рекао је Клаус-Дитер Борхарт, истичући да, према његовим подацима, производњу течног природног гаса у Аустралији и САД прати двоструко већа емисија угљен-диоксида, него производњу гаса у Норвешкој и Русији.

Прети гасна катастрофа

Аналитичари „БофА“ упозоравају да због свих наведених фактора извоз гаса може постати просто неисплатив за америчке произвођаче. У том случају, биће принуђени да продају сировине на територији САД, што ће довести до огромног пада цена.

Цене гаса у Америци су већ пале на 1,8 долара за БТУ (милион британских термалних јединица), у поређењу са скоро 11 долара у септембру 2018. године.

„БофА“ упозорава да се до краја године цене могу још преполовити, што ће довести до „гасног армагедона“, односно масовног банкротства компанија за производњу гаса, као и њихових акционара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала