Холандско тужилаштво оптужило четири особе за пад авиона у Донбасу

© Sputnik / Alexey Kudenko / Уђи у базу фотографијаДео олупине „боинга 777“ МХ17 „Малезија ерлајнса“
Део олупине „боинга 777“ МХ17 „Малезија ерлајнса“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Тужилаштво Холандије покренуло је кривични поступак против четири лица због пада малезијског авиона МХ17 у Украјини и позвала их да сарађују у истрази, рекла је Елена Кутина, адвокат једног од оптужених.

„Тужилаштво Холандије покренуло је оптужницу и позвало четири осумњичена по предмету МХ17. Једног од тих оптужених — Олега Пулатова — штитиће међународна група за одбрану коју чине два холандска адвоката и један руски“, рекла је Кутина.

Она је додала да ће рад групе адвоката бити извођен у складу са свим нормама међународног права.

Остаци малезијског авиона Боинг 777 који се срушио изнад Доњецке области - Sputnik Србија
Русија ће малезијским експертима предати податке о паду авиона МХ17
„Приликом одбране ми ћемо разматрати тај случај са највећим поштовањем према осећањима породица жртава, као и уз поштовање главног принципа кривичног поступка — да нико није крив док се не докаже супротно. Ми се надамо да ће разматрање случаја у суду у Холандији бити независно и објективно“, нагласила је она.

Трагедија авиона на лету МХ17

Путнички авион „боинг 777“ компаније „Малезија ерлајнс“, који је летео из Амстердама за Куала Лумпур, срушио се 17. јула 2014. године у близини Доњецка. Свих 298 путника и чланова посаде који су се налазили у авиону су погинули.

Кијев је за катастрофу оптужио устанике у Донбасу, који су, пак, изјавили да немају средства која би могла да оборе авион на тој висини. Без обзира на ратна дејства — Кијев није затварао небо изнад Донбаса за међународне путничке авионе.

За истрагу о авионској несрећи формирана је међународна Заједничка истражна група, коју чине представници Аустралије, Белгије, Малезије, Холандије и Украјине.

Међународна истражна група представила је прелиминарне резултате истраге о паду МХ17 на истоку Украјине. Она тврди да је малезијски „боинг 777“ оборен из ракетног система „бук“, који припада 53. ракетној бригади Војске Русије из Курска. Истражна група сматра да је „бук“ довезен из Русије, а затим враћен. Москва категорички негира те оптужбе.

Извештај Истражне групе

Међународна истрага је 19. јуна објавила нови извештај у ком су наведена имена четворице осумњичених за пад „боинга“, а то су Руси Игор Гиркин, Сергеј Дубински, Олег Пулатов, као и Украјинац Леонид Харченко.

У оквиру истраге чланови тима су користили информације из сумњивих извора, као што су фотографије са друштвених мрежа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала