Од забаве до професије: Од видео игара зарађују и до 120.000 евра месечно

© Фото : Fortuna Esports Подизање пехара, Испортс Балкан лига
Подизање пехара, Испортс Балкан лига - Sputnik Србија
Пратите нас
Такмичења на којима се људи надмећу у игрању видео игара у протеклих 10 година постала су апсолутни тренд, а они који се тиме баве кажу да најбољи играчи зарађују и до 120.000 евра месечно.

Ако сте мислили да се играње видео игара не исплати, грдно сте се преварили. Иако многи оспоравају да се е-спорт такмичења могу сврстати у спортска, организатори и учесници схватају их врло озбиљно. Постоје клубови, лиге, европски и светски шампионати, а такмичења се преносе путем интернета и телевизије.

Тимови имају менаџере, тренере, психологе, спонзоре, просторије за тренинге, а публика је милионска — као и у уобичајеним спортовима. Чак и спортски клубови широм света прате тренд и формирају своје е-спорт тимове, као што су Шалке и Црвена Звезда.

© Фото : Fortuna Esports Наградни фонд за Испортс Балкан лигу је 20.000 евра.
Од забаве до професије: Од видео игара зарађују и до 120.000 евра месечно - Sputnik Србија
Наградни фонд за Испортс Балкан лигу је 20.000 евра.

Видео игре — извор огромних прихода

Они који се тиме баве кажу да тимске игре садрже све спортске елементе, осим физичке активности. Алекса Станковић (23), у свету е-спорта познатији као „Дабл ејм“, већ шест година се такмичи у игрању једне од најпопуларнијих тимских видео игара широм планете — „Лиг оф леџендс“.

На професионалном такмичењу први пут је учествовао 2013. године, када је представљао Србију на светском такмичењу у Румунији. Организатори турнира платили су све трошкове за његов тим — превоз, храну, хотел са пет звездица. Такмичили су се у великој арени пред многобројном публиком. Тада је схватио — оно што је некада била забава постаће му професија.

„Такмичити се, радити нешто што волиш, моћи да живиш од тога — то је невероватно. Много ми је драго што је е-спорт код нас почео да се развија. Ја сам био мало испред, почео сам да се овим бавим професионално пре него што је е-спорт заживео код нас. Али из дана у дан, овде је све боље и боље“, сматра Станковић.

© Фото : Fortuna Esports Алекса Станковић - Дабл ејм
Од забаве до професије: Од видео игара зарађују и до 120.000 евра месечно - Sputnik Србија
Алекса Станковић - Дабл ејм

Како каже — два пута је освајао Е-спорт Балкан лигу. До прошле године играо је за Црвену Звезду, а од ове наступа за шпански клуб Иманкиз, који се такмичи у шпанској лиги. Сваки пут када треба да отпутује у ту земљу да би се састао са тимом, клуб му плаћа све трошкове, а прима и плату.

Плате и до 120.000 евра

Наградни фондови за интернационална е-спорт такмичења скоро су невероватни. Највећи фонд за једно светско такмичење био је око 35 милиона евра, за игру „Дота 2“. За игру „Лиг оф леџендс“ фонд је мањи, али никако није занемарљив — око шест милиона.

„2015. године сам се такмичио на турниру један на један, пре него што сам почео да се бавим тиме професионално. Успео сам да освојим друго место и 3.000 долара. За моје родитеље и мене било је невероватно да освојим толико за један дан. Када сам играо 2017. године, за освојено друго место у руској лиги добио сам 4.000 евра од наградног фонда. Када сте међу најбољима, када се покажете добро на турниру — заиста може да се заради“, објашњава Станковић.

Ипак, саговорник Спутњика истиче да у европским такмичењима висина награде више није приоритет, јер играчи играју за плату, а постоје и бонуси. Према његовим речима — код нас су зараде од 50 до 1.000 евра месечно, док су у Европи од 1.000 до 5.000 евра. У такмичарским круговима се прича и да у Америци постоји играч који је потписао уговор од два милиона долара на две године, као и да најбољи играчи на старом континенту имају по 120.000 евра месечно.

© Фото : Fortuna Esports Прошлогодишње светско финале гледало је 200 милиона људи.
Од забаве до професије: Од видео игара зарађују и до 120.000 евра месечно - Sputnik Србија
Прошлогодишње светско финале гледало је 200 милиона људи.

Како је код нас?

Прва такмичења у видео играма почела су да се одржавају почетком 21. века, а по нашем саговорнику Михајлу Џарилу из организације „Фортуна е-спортс“, која се бави организовањем и преносом такмичења у видео играма, Србија је била међу првима у свету која је прихватила тај тренд.

„Фортуна е-спортс“ организује регионално такмичење у видео играма — Е-спортс Балкан лигу, у којој учествује више десетина тимова, са по пет такмичара. По извештају Асоцијације индустрије видео игара Србије, ову лигу углавном прате мушкарци од 13 до 35 година, од којих је највише оних од 18 до 24 године.

Мечеви се играју преко интернета све до финала, за које се организује посебан догађај, који траје од три до пет сати.

„То је једини догађај, ја мислим у региону, који је практично једна утакмица. Није сајам, није фестивал, него људи буквално долазе да погледају један меч — финале. За сада смо сваки пут успели да напунимо ’Комбанк дворану‘, што значи да 1.500 људи дође искључиво да би погледало један меч између две екипе“, објашњава Џарил.

© Фото : Fortuna Esports У Србији постоји око 10 великих турнира.
Од забаве до професије: Од видео игара зарађују и до 120.000 евра месечно - Sputnik Србија
У Србији постоји око 10 великих турнира.

Наградни фонд за Е-спортс Балкан лигу је 20.000 евра, од којих победнику припада 10.000, а остатак се подели осталим учесницима.

Како наш саговорник наводи — у Србији постоји око 10 великих турнира и много мањих, аматерских. Најпопуларније такмичарске игре су „Лиг оф леџендс“, „Каунтер страјк“, „Дота 2“ и фудбалске симулације „ПЕС“ и „Фифа“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала