Путин: Надамо се да ће Кина изаћи на крај са коронавирусом

© REUTERS / CHINA DAILYЛекари лече пацијента са упалом плућа узрокованом новим коронавирусом у болници у кинеском Вухану
Лекари лече пацијента са упалом плућа узрокованом новим коронавирусом у болници у кинеском Вухану - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин сматра да ће се Кина изборити са тешком ситуацијом везаном за нови коронавирус.
„Надам се да ће наши кинески пријатељи изаћи на крај са овом тешком ситуацијом која их је задесила (са коронавирусом)“, рекао је Путин.

Такође је напоменуо да су сви заинтересовани да резултати борбе против новог вируса буду што ефикаснији и да се што пре осете.

Он је обећао да ће „Русија на све начине подржавати такав курс“.

Путин је подсетио да је Русија земља која има добре стручњаке за научна истраживања у овој области.

„Бавимо се тиме деценијама, још од совјетских времена, имамо веома добре институције у многим градовима земље. А чињеница да смо први направили лек против еболе, који се показао као најефикаснији на свету, резултат је рада ове школе“, истакао је председник и додао да ће научници наставити да раде и у будућности.

Епидемија коронавируса из Кине

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је коронавирус 2019-нЦоВ (2019-nCoV).

Први оболели имали су везе са тржиштем морских плодова, а претпоставља се да би извор вируса могле бити змије које се у Кини често користе за исхрану. Касније је објављено да вирус може да се преноси са човека на човека.

До сада је новом инфекцијом коју је изазвао коронавирус у Кини заражено више од 20 хиљада људи, а 425 особа је умрло.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала