Упорни Србин усред Америке руши високог представника у Босни

© Зоран ЖужаЗоран Жужa бивши шефа кабинета председника парламента Републике Српске који је тужио ОХР Врховном суду Америке због неправедне смена 2004
Зоран Жужa бивши шефа кабинета председника парламента Републике Српске који је тужио ОХР Врховном суду Америке због неправедне смена 2004 - Sputnik Србија
Пратите нас
Врховни суд САД прихватио је у разматрање тужбу Зорана Жуже против високог представника у Босни и Херцеговини. Жужу је Педи Ешдаун својевремено сменио и одузео му грађанска и политичка права. Може ли појединац, и то Србин, да сруши моћ високог представника у БиХ?

Зоран Жужа за Спутњик каже да више не постоји било каква моћ високог представника и да је време те институције прошло. Као доказ за то наводи свој случај који је својеврстан преседан по много чему.

„Ово јесте преседан из простог разлога што ниједан од судова или судских инстанци кроз које смо ми прошли није оспорио чињеницу да су одлукама високог представника на драстичан начин кршена људска права“, каже наш саговорник. 

Србин који је решио да сруши ОХР

Жужа додаје да је све време трајала борба око укидања дипломатског имунитета високим представницима, како би могло да се процесуира то што су кршили људска права.

„Покушавамо да пред америчким судовима и пред Врховним судом САД докажемо да сваки дипломата који убије некога док је на дужности мора да одговара пред судом своје земље. У овом случају високи представници су правно убили све људе које су без основа смењивали, јер су им на драстичан начин укинули сва људска права: право на рад, право на суђење, право на жалбу… Дакле, сва она права која су набројана у Повељи Уједињених нација су кршена, осим права на голи живот“, објашњава Жужа.

Другим речима, наш саговорник каже да су жртве високих представника биле правно убијене и сада се покушава доказати да је и правна смрт — смрт. Дакле, они морају да одговарају за оно што су урадили.

Подсећања ради, сада већ покојни Педи Ешдаун остао је упамћен као неко ко је највише користио бонска овлашћења и наметнуо чак 430 одлука, али и у једном дану 2004. године „правно убио“ 60 функционера из Републике Српске у БиХ у оквиру мера које је требало да допринесу „што бржем приступању БИХ — НАТО програму Партнерство за мир“.

Правно убиство је и исто што и физичко

„Преседан је то што су високи представници кршили људска права, а позивају се на дипломатски имунитет. Наш је покушај да то оборимо и то би онда отворило цео простор за тужбе и у свим другим случајевима. Међутим и кроз одлуке судова ми смо успели да видимо доста тога. На пример, у неким одлукама се каже да нису сами високи представници доносили те одлуке, већ су их доносили уз сагласност земаља-чланица Савета за провођење мира (ПИК-а). ПИК као организација правно не постоји“, објашњава Жужа. 

Организација не постоји, али зато, додаје наш саговорник, постоје земље које га чине, тако да је и то један од могућих приступа за евентуалне даље судске поступке, за шта су потребни озбиљно време и живци. Оно што Жужу посебно радује јесте чињеница да је Република Српска приступила припреми сету закона који би помогли људима које је својевремено казнио ОХР.

„То је добар пут и начин и тако би све институције у овој земљи требало да реагују“, каже наш саговорник.

РС спрема закон за заштиту оштећених

Жужа напомиње да је на неки начин успех и то што високи представник од 30. јуна 2014. године, када су он и његов тим поднели тужбу, ниједном није користио бонска овлашћења.

„После подношења наше тужбе рехабилитовано је неколико људи који су страдали као и ја, а чињеница је да високи представник није више користио бонска овлашћења, што је према оцени мог правног тима један од резултата наше тужбе“, закључује он.

Што се тиче исхода пресуде у Америци, Жужа не би ништа да прејудицира, али напомиње да врло мали број случајева, између осам и девет одсто, доспе до Врховног суда САД. 

Жужин адвокат Џон Винторп рекао је да је овај случај доспео до Врховног суда САД, након што је ОХР пред нижим судовима успео да се одбрани позивањем на имунитет од одговорности за тешка кршења основних људских права, иако су сменили Жужу и стотине других званичника на основу слободне процене, без судске одлуке или било каквог другог процеса. Винторп је нагласио да је ОХР свестан да амерички судови нису нимало наклоњени његовом захтеву за имунитет, због чега је ОХР последњих година одлучио да не доноси политичке одлуке у БиХ, да то не би покренуло штетне парнице у САД. Он посебно оспорава бонска овлашћења, тврдећи да не постоје и да су измишљена.

„Бонска овлашћења не налазе правну основу у Дејтонском мировном споразуму“, тврди Винторп и сматра да би одлука Врховног суда и отварање могућности одговорности земаља-чланица Савета за провођење мира (ПИК) могли да створе преседан у САД.

Жужа је иначе обављао функцију шефа кабинета председника Парламента Републике Српске.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала