Страни студенти лакше до посла у Русији

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаПрослава Дана студената у Москви
Прослава Дана студената у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Државна дума је усвојила предлог закона о поједностављивању поступка запошљавања страних студената у Русији. Ово ће омогућити и студентима из Србије да активно уписују универзитете у Русији и да се без потешкоћа запосле, истакла је чланица Савета Федерације Русије Лилија Гумерова.

Ова идеја је представљена још на хуманитарном Ливадијском форуму. Велики број парламентараца на разним састанцима тражио је да се реши питање могућности да се страним студентима који редовно студирају и посећују наставу у Русији, дâ једнака прилика за посао као и руским студентима.

„Тренутно се примећује огромно побољшање у сфери образовања у Русији и ову тенденцију активно подржава председник Русије Владимир Путин. Али због чињенице да страни студенти нису имали могућност да се ’једноставно запосле‘ — то је била препрека ка даљим успесима“, навела је Гумерова.

Овај закон је усвојен и сада је законско запошљавање студената лакше него пре. Страни студенти не морају да стоје у дугим редовима и могу добити посао, не доводећи у питање образовни процес.

„Ми веома ценимо наш одбор на челу са председницом Савета Федерације Русије Валентином Матвијенко и заговорницима овог закона. Подржале су нас и колеге из Државне думе и ми искрено верујемо да ће овај закон омогућити свим студентима, укључујући и студенте из Србије, да активно уписују универзитете у Русији, да постану тражени специјалисти, да се без потешкоћа запосле и раде у својој струци. Тиме би студенти побољшали своју финансијску ситуацију и стицали нека додатна знања у струци и познавању руског језика“, истакла је Гумерова.

Према мишљењу експерта — везе између Русије и оних земаља у којима је велика потражња за образовањем у Русији јачају. Увек у области културе, науке и образовања ове везе отварају врата економији и подстичу стабилност. Постоје стотине и хиљаде примера када се студенти који су студирали у Русији данас налазе на веома важним позицијама у различитим областима и земљама. Они су нека врста партнера који помажу да се промовишу идеје мира, доброте и сарадње.

„Задатак који је дао председник Русије — да се удвостручи број страних студената, биће испуњен, захваљујући новом усвојеном закону. Тиме Русија показује своју отвореност и спремност да пружи прилику страним студентима да добију квалитетно образовање у Русији и да тиме јачају хуманитарне везе између земаља“.

Према подацима Министарства образовања и науке Русије — страни студенти најчешће бирају економски факултет, факултет међународних односа и право. Првих пет места по потражњи заузимају и основне студије менаџмента и лингвистике. Овај закон пружиће прилике за рад и у другим областима и допринеће развоју образовања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала