Сада Приштина „кажњава“ Брисел

CC0 / Balkan Photos / Косово и ЕУ - илустрација
Косово и ЕУ - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
Критика Европској унији стигла је са највишег места у Приштини, од стране косовског председника Хашима Тачија. Брисел није испунио њихова очекивања, зато га Приштина „кажњава“ окретањем Америци.

ЕУ је издала Косово, изгрдио је Тачи дојучерашњег поузданог савезника из Брисела, иако исти ниједном до сада није имао примедбу на све оно што Приштина није урадила, а на шта се обавезала у преговорима са Београдом, све уз параф званичника ЕУ.

За издају Приштина ће казнити Брисел, с вером у Гренела

Та организована и стабилна „држава“, поштовалац свих европских стандарда, у којој цео један народ не може ни да изађе на гробље да ода пошту својим почившим, а камоли шта друго, у чуду је како је дошло до те издаје. Европа им, ето, није дала чак ни визну либерализацију, а поготово није приморала Београд да призна њихову назовидржаву. А мислили су да ће то са тако јаким савезницима и менторима с обе стране Атлантика ићи очас посла.

Зато је сада Тачи све наде упро, у кога другог, него у САД, оне које су их и створиле. Вероватно рачуна да ће Ричарда Гренела, специјалног Трамповог изасланика за преговоре Београда и Приштине, импресионирати хвалом да „ради одличан посао“. Истoг онoг Гренелa који је Приштини недавно прво поручио да одмах мора да укине таксу од 100 одсто, коју је крајем 2018. увела на робу купљену у осталим деловима Србије.

© AP Photo / Visar KryeziuТачијева хвала на рачун Ричарда Гренела, специјалног Трамповог изасланика за преговоре Београда и Приштине, да „ради одличан посао" је улагивање републиканској Америци Доналда Трампа према којој нису гајили поверење као према претходној демократској
Сада Приштина „кажњава“ Брисел  - Sputnik Србија
Тачијева хвала на рачун Ричарда Гренела, специјалног Трамповог изасланика за преговоре Београда и Приштине, да „ради одличан посао" је улагивање републиканској Америци Доналда Трампа према којој нису гајили поверење као према претходној демократској

На питање откуд сада ова жалопојка из Приштине, аналитичар Александар Павић каже да је Тачијева порука знак да се ствари у свету стварно мењају.

„До пре коју годину ЕУ није имала обичај да издаје терористе и трговце људским органима, тако да је изузетно забрињавајуће по неког као што је Тачи кад ЕУ почне да издаје људе које раније није издавала, већ издашно подржавала“, без длаке на језику каже саговорник Спутњика.

У том смислу можемо чак и да саосећамо са Тачијем јер се нашао у небраном грожђу, иронично констатује овај аналитичар, додајући да су политичари из Приштине, као размажена деца, научили да добију све што желе. А кад  не добију оно што траже, а у суштини траже „Велику Албанију“ и да им се признају плодови етничког чишћења, они сматрају да су издани.

Тачијево улагивање Америци

„Трећа ствар, ово је типично улагивање Тачија и компаније Американцима који су ето добри, а ЕУ лоша. У ствари желе да их Америка заступа још јаче. Нису били сигурни у Трампа и они би сада да се њему у свакој прилици мало додворе и да му поруче како рачунају на њега и како их он неће издати“, објашњава Павић.

На повлачење паралеле између очекивања Приштине и ситуације када је Америке угурала Бугарску и Румунију у ЕУ, без обзира на (не)испуњавање стандарда, он додаје да је све било могуће ако је то у геополитичком интересу.

„У борби против 'злих' Руса и 'злих' Кинеза, сарадња са онима као што је Тачи и прављење од њих узорних демократа, у том театру апсурда све је било дозвољено. И сада када је то мало застало ето одмах проблема, ето суза из Приштине“, констатује Павић.

Он, међутим, напомиње да у Приштини не схватају да је нова постава у Белој кући много прагматичнија, да нису као некадашња државна секретарка САД Хилари Клинтон и остали из њеног круга демократа емотивно везани за Приштину и за независност те, како каже, нарко-државе.

Павић подсећа да им је Гренел јасно рекао да ће, уколико не буде договора са Београдом, Америка да се повуче. Та порука колико год била номинално упућена и Београду и Приштини, она је у суштини више претња Приштини, сматра одличан познавалац прилика у САД, где је завршио студије на калифорнијском универзитету Беркли.

CC0 / / Због неиспуњених очекивања Тачи је оценио да их је ЕУ издала
Сада Приштина „кажњава“ Брисел  - Sputnik Србија
Због неиспуњених очекивања Тачи је оценио да их је ЕУ издала

Коцкарски - све на једну карту

„Гренел сигурно неће ризиковати репутацију Трампа, поготово у изборној години, и упуштати се у пројекте који немају перспективу, где би добио негативан одговор. Приштина пошто и даље има максималистичке захтеве, на то не може да рачуна, иако се нада да ће сада Гренел да буде њихов нови Деда Мраз. Они играју на ту карту јер другу немају“, објашњава саговорник Спутњика.

Остаје им само та карта и као и сваки коцкар који не може да се заустави, све ставља на једну карту, а добро знамо како се то увек заврши, каже он.

На питање шта би то требало да се деси па да из Приштине једнога дана крене и жалопојка – САД су издале Косово, Павић каже да ће им, ако Трамп добије други мандат, бити теже него што је сада.

„Једноставно, ова гарнитура политичара из Приштине је целу своју ’репутацију’ и каријеру ставила на коцку независности такозваног Косова и на ’Велику Албанију’ и то има свој рок трајања. А поготово с обзиром на то да им народ бежи главом без обзира из те њихове назовидржаве и то не могу да зауставе ни на који начин јер не нуде никакву перспективу, нити су у стању да је понуде. Ти људи не знају како ишта да произведу, они знају како да руше и да убијају, али не знају како да нешто направе“, изричит је овај аналитичар.

Павић зато сматра да ће у Приштини неминовно бити суочени са разочарањем и да ће им увек неко други бити крив.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала