Лавров открио на шта је Москва спремна у преговорима са Америком

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаЛансирање ракете "Авангард"
Лансирање ракете Авангард - Sputnik Србија
Пратите нас
Москва је спремна да разговара о томе да њено ново наоружање буде обухваћено следећим руско-америчким Споразумом о смањењу стратешког офанзивног наоружања, али тада ће САД и друге западне земље морати да поступе исто и да одустану од производње таквог наоружања, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу „Росијској газети“.

„Американце интересује наше ново наоружање. Већ смо споменули да је наша војска спремна да, у контексту споразума, размотри и део новог наоружања — ’Авангард‘ и ’Сармат‘“, прецизирао је руски дипломата.

Према његовим речима — све остало не подлеже ограничењима према споразуму из 2010. године, али је Москва спремна да разговара и на ту тему, у контексту околности које су у почетку и довеле до стварања таквог наоружања.

Лавров је објаснио да су те околности биле повезане, првенствено, са раскидањем Споразума о противракетној одбрани (2002. године, након изласка САД из Споразума).

„О свим питањима која су повезана са новим врстама наоружања сада је неопходно разговарати у контексту тих фактора, који утичу на стратешку стабилност. Поред ракетне одбране, ту спада и америчка концепција ’брзог глобалног напада‘, која предвиђа коришћење ненуклеарног стратешког наоружања. Треба уврстити и већ званично одбијање Америке да се придружи Споразуму о забрани нуклеарног тестирања и њене планове о распоређивању оружја у свемиру“, нагласио је руски министар.

Према његовим речима — то су објавили Американци, али и Французи.

Нуклеарни рат - Sputnik Србија
Светски експерти о вероватноћи нуклеарног сукоба Русије и САД

„Путем дијалога покушавамо да схватимо шта подразумева нова француска космичка доктрина. Тамо се много штошта дешава“, констатовао је Лавров.

Он је нагласио да, уколико предложе да Москва стави своје оружје под ограничења, а они сами не буду поштовали исто, такав разговор никуда неће одвести.

„Нећемо наговарати Пекинг“

Према његовим речима — Москва није против учешћа Пекинга у преговорима о контроли над ракетама средњег кратког домета и стратешком офанзивном наоружању, али да Кина за сада не жели да учествује у њима.

„Американци стално намећу тему о придруживању Кине дискусијама о ракетама средњег и кратког домета и стратешком офанзивном наоружању. Међутим, из Пекинга је више пута саопштено да не желе да се прикључе таквим преговорима, јер Кина има у основи другачију структуру нуклеарних снага, него Русија и САД. Ако Кина одједном промени мишљење, учествоваћемо у мултилатералним преговорима. Али нећемо наговарати Пекинг“, истакао је шеф руске дипломатије.

Он је подсетио на још две нуклеарне државе — Велику Британију и Француску, као и Индију и Пакистан, које су дефакто нуклеарне државе, иако нису део Споразума о неширењу стратешког наоружања.

„Москва сматра да обавезно треба продужити Споразум о смањењу нуклеарног наоружања, како би се сачувала основа за будуће разговоре и практична деловања“, закључио је Лавров.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала