Лавров испричао када је највише био задовољан својим радом

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Министaр иностраних послова Русије Сергеј Лавров испричао је када је осетио највеће задовољство због добро урађеног посла.

Према речима Лаврова — на самиту „Групе двадесет“ у Санкт Петербургу у јесен 2013. године Барак Обама, који је тада био председник САД, у паузи је затражио разговор са председником Владимиром Путином.

„Говорио је да се не може трпети ситуација у Сирији. Јер су тада већ била прва саопштења о употреби хемијског оружја против цивила. Управо у том разговору родила се иницијатива коју је покренуо наш председник: тражити од Башара Асада да се Сирија прикључи Конвенцији о забрани хемијског оружја“, рекао је министар у интервјуу „Росијској газети“.

Он је подсетио да је на линији Савета Безбедности УН била припремљена резолуција која је била једногласно усвојена и затим 100 одсто реализована.

Лансирање ракете Авангард - Sputnik Србија
Лавров открио на шта је Москва спремна у преговорима са Америком

„При томе, у реализацији су учествовали војници и специјалци за хемијско оружје из Русије, САД и Кине. То је била интернационална операција, на крају које су експерти Организације за забрану хемијског оружја забележили потпуно одсуство хемијског оружја у Сирији. Ова организација је затим добила Нобелову награда за мир. Осетио сам изузетно велико задовољство због стварно добро урађеног посла“, објаснио је Лавров.

Осим тога, шеф дипломатије Русије је „са великим задовољством“ подсетио и на ирански нуклеарни програм.

Министар је подсетио и на Минске споразуме.

„Они су једногласно усвојени Саветом безбедности УН и сада су на проби, укључујући и пробу код Вашингтона, који жели да убеди све да први корак треба да буде да украјинска Влада успостави пуну контролу над Донбасом под окриљем мировних снага УН“, додао је шеф дипломатије Русије.

„Међутим, не губимо наду у заједнички рад. Наставићемо са нашим партнерима да тражимо реализацију, о чему смо се договарали и кроз постизање нових споразума који би омогућили да се смањи напетост у свету и да се креће ка регулисању конкретних, на жалост, многобројних конфликта“, закључио је Лавров.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала