Америчка војска угасила програм за развој хиперсоничног оружја

© Фото : Dynetics Нацрт хиперсоничног оружја
Нацрт хиперсоничног оружја - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчке ваздухопловне снаге затвориле су један од два основна програма за стварање хиперсоничног оружја, саопштио је лист „Дифенс њуз“.

Како наводи лист, програм ХЦСВ (Хиперсонично конвенционално ударно оружје) морао је да се откаже због буџетских ограничења.

„Затварање програма није повезано ни са каквим (техничким) проблемима“, изјавила је портпаролка америчког ратног ваздухопловства Ен Стефанек, преноси лист.

Као део програма ХЦСВ, корпорација „Локид Мартин“ развила је хиперсоничну бојеву муницију са ненуклеарном бојевом главом предвиђену за лансирање са стратешког бомбардера Б-52 „Стратофортрес“. Претпостављало се да ће узорак овог оружја бити у стању иницијалне борбене готовости у фискалној 2022. години. Корпорација ће завршити радове овог пролећа након састављања прегледа програма.

Поглед на Белу кућу у Вашингтону - Sputnik Србија
Укупно 700 милиона: Трамп повећава буџет за супротстављње Русији

Након гашења програма ХЦСВ, ваздухопловне снаге ће се фокусирати на програм АРРВ (Ваздушно оружје за брзи одговор), који предвиђа стварање аеродинамичне летелице јединственог дизајна. Уговор о извођењу ових радова Пентагон је потписао са „Локид Мартином“ почетком децембра 2019. године.

Ваздухопловне снаге намеравају да издвоје 382 милиона долара за развој хиперсоничних програма 2021. године, што је знатно мање него претходне године када је издвојено 576 милиона долара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала