Норвешка страхује: Руски „кинџал“ за 40 минута погађа мету

© Фото : Forsvaret / YouTubeВојне вежбе НАТО-а у Норвешкој
Војне вежбе НАТО-а у Норвешкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Норвешка обавештајна служба објавила је извештај у ком је изнела процену безбедносних изазова за ту земљу под називом „Фокус 2020“, а у њему се посебно издвајају Русија и Кина и упозорава се да би суперсонична ракета „кинџал“ могла за 40 минута од тренутка лансирања да стигне до мете у Норвешкој.

„Регистровали смо тестирање ракете ’кинџал‘. Наше процене показују да, ако би та ракета била испаљена са авиона изнад Кољског полуострва, време за упозорење би износило 40 минута од тренутка лансирања, до мете у Норвешкој“, навео је Хага Лунде.

У извештају се наводи да су руска и кинеска обавештајна служба присутне у свим секторима друштва у тим земљама.

„Ту није реч само о прелазној фази“, упозорава Хага Лунде, а преноси локална телевизијска станица НРК.

Он, такође, тврди да се и Русија и Кина, без обзира на разлике које међу њима постоје, крећу у све „ауторитарнијем“ смеру.

Лунде посебно истиче да је Русија ојачала позиције на Кољском полуострву и северном делу Баренцовог мора.

Такође, Русија, како истиче Лунде, одржава војне вежбе, као што је „Океански штит“, и развија софистицирано оружје, као што је „Авангард“, за које је председник Русије Владимир Путин рекао да може да онеспособи амерички одбрамбени систем.

У извештају се наводи и да је Путин у говору нацији 2018. године представио шест нових типова наоружања, међу којима и интерконтиненталну ракету РС-28 „Сармат“.

„Нека од тих оружја имају посебне карактеристике и изван су постојећих стандарда. И развој оружја и вежбе показују да Русија ради на изградњи динамичнијих војних снага. Сведоци смо војне силе која је способна да делује у широком спектру“, истиче Лунде.

Он упозорава да је један део тог оружја тестиран у близини норвешких граница, а оно што га, како каже, брине, јесте што то оружје није обухваћено постојећим споразумима о разоружању и тако се смањује међународна стабилност.

„Да ли је Норвешка изолована у свету? Није. Норвешка је део глобализованог система и западног система. То оружје представља претњу по Норвешку“, упозорио је он.

Министар одбране Франк Баке-Јенсен истиче да су руске вежбе недалеко од норвешке обале — и превише близу.

„Верујем да то није потребно. Добросуседски односи подразумевају да обе стране воде рачуна једна о другој. Изразио сам незадовољство због неких руских активности“, рекао је он, мислећи на маневре Русије у Баренцовом мору.

Када је реч о Кини, Хага Лунде истиче да је циљ те земље да на војном плану буде на истом нивоу са САД до 2050. године. У исто време, он је упозорио на нову иницијативу „Дигитални пут свиле“, која указује да Кина намерава да преузме контролу над деловима 5Г мреже.

„Тиме се јачају кинеске обавештајне амбиције и капацитети“, упозорава он.

Последњих година су се билатерални односи Русије и Норвешке доста погоршали због међусобних оптужби за шпијунажу.

Норвешка је узнемирена због модернизације руске војске на северу, а Русију брине свеобухватна сарадња Норвешке са САД и НАТО савезницима, укључујући радаре у месту Вардо на североистоку земље и распоређивање америчких маринаца, што Москва види као провокацију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала