Русија: Оружје за сиријске терористе довози се из Турске

© AP Photo / Ghaith AlsayedТурски војни конвој у близини Идлиба у Сирији
Турски војни конвој у близини Идлиба у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Ситуацију у сиријском Идлибу погоршавају оружје и муниција увезени из Турске за терористе, саопштило је Министарство одбране Русије.

Министарство наводи да су повод за заоштравање терористички напади, које су Русија и Турска више пута забележиле, на суседна цивилна подручја Сирије, а који су довели до реципрочних акција сиријских владиних снага.

„Управо због провокација терористичких група које се ’људским штитом‘ покривају у зони деескалације Идлиб од контранапада сиријских владиних снага, данас трпи цивилно становништво. Ситуација је значајно погоршана транспортом оружја и муниције у зону деескалације преко турско-сиријске границе, као и колонама турских оклопних возила и трупа које улазе у сиријску провинцију Идлиб“, истиче се у саопштењу.

Министарство је додало и да нису истините изјаве представника Турске да руски војници нападају цивиле у зони деескалације Идлиб.

„Активности руске војске и, пре свега, руског Центра за помирење зараћених страна у зони деескалације Идлиб спроводе се искључиво на основу споразума из Сочија“, истиче се у саопштењу.

Министарство додаје да ни саопштења о масовном одласку избеглица из зоне деескалације Идлиб немају основа.

„Значајан део становника провинције Идлиб безбедно напушта опасна подручја и прелази у подручја под контролом сиријске владе“, наводи се у саопштењу Министарства.

Такође се наглашава да је од терориста сада ослобођена и важна саобраћајна артерија — ауто-пут М5 који повезује северну престоницу Алеп, а која је тренутно у блокади, са јужним градовима Хамом, Хомсом и Дамаском. Истиче се да ће захваљујући томе нормализовање живота у Сирији значајно убрзати свој темпо.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала