Америчка претња да ће створити најсуровије оружје у историји

© AP Photo / Ted S. Warren,Нуклеарно оружје
Нуклеарно оружје - Sputnik Србија
Пратите нас
Претњу Доналда Трампа да ће створити „најмоћније“ нуклеарно оружје ако не постигне договор са Русијом о контроли наоружања руски експерти оцењују као популистичку изјаву у контексту предизборне кампање.

Главни уредник часописа „Национална одбрана“ Игор Коротченко сматра да су такве изјаве искључиво намењене за унутрашњу политичку употребу и да су пре свега усмерене на бираче, америчке војнике и војно-индустријски комплекс, које треба уверити да су САД спремне и одлучне у намери да сачувају „нуклеарно лидерство“.

Америка не сме изгубити прво место када је реч о нуклеарном наоружању

„То је популистичка изјава намењена изборној кампањи за други председнички мандат. САД имају и тако довољно ефективне нуклеарне снаге, а за њихово обнављање потребно је неколико деценија. Трамп не може ништа да направи ни за годину, ни за две, а ни за пет. То је технички немогуће и не постоји практична потреба за тим“, рекао је експерт.

Како медији преносе, амерички председник је изјавио да константно увећање нуклеарног арсенала Русије и Кине приморава Америку да реагује и повећа расходе у тој области. Трамп је додао да Москва и Пекинг нису заинтересовани за трку у наоружању, јер она подразумева трошење огромних новчаних средстава на нуклеарно оружје, али док споразума о контроли наоружања не буде, Америка не сме изгубити своје лидерство у овој области. 

Војни експерт Андреј Головатјук сматра да је цела прича о савременом или застарелом нуклеарном оружју неадекватна, јер је оно по природи ствари увек на највишем техничком нивоу у свим земљама које га поседују.

„Говорити да су нуклеарне снаге Америке, Русије или било које нуклеарне земље ’најмоћније‘ је смешно, јер се нуклеарно оружје свих пет нуклеарних држава налази на истом нивоу. Довољна је једна нуклеарна бомба да би се нарушила равнотежа, или само паритет и светски поредак који тренутно постоји“, рекао је експерт.

„Супербрзе ракете“?

Руски аналитичари сматрају да наводи Доналда Трампа да САД већ поседују „супербрзе ракете“ исто спадају у ред „предизборних“ изјава, на шта указују технички разлози

„Трамп много говори. Те ракете које имају САД су разрађене пре неколико деценија и нема ничег суштински новог у саставу америчких нуклеарних снага и неће се појавити у наредних пет-шест година. За циклус пројектовања, стварања и производње савременог ракетног наоружања потребно је неколико деценија. Могуће је да за десет, петнаест или двадесет година САД обнове свој арсенал, али сада нема практичне потребе за тим“, рекао је Коротченко.

Све приче о увећању буџета за стварање новог оружје усмерене су на изборну кампању, али и на јачање преговарачких позиција САД у односу на Русију и Кину ако дође до разговора о споразуму о контроли наоружања, сагласни су експерти.

Подсетимо, Споразум о мерама за даље смањење и ограничење офанзивног оружја СТАРТ 3 истиче почетком следеће године. Иако Американци још нису изнели коначан став по питању продужетка тог споразума, амерички званичници су изјављивали да би споразум са Русијом требало да укључи и друго оружје, као и средства за испоруку која се развијају у Русији. Осим тога, амерички председник Доналд Трамп је већ неколико пута изјавио да у тај споразум треба укључити и Кину, чему се власти у Пекингу категорички противе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала