Америка активира корпус задужен за кризе и шаље највише војника у Европу у последњих четврт века

© AP Photo / Michael ProbstАмеричка војска у Немачкој
Америчка војска у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Америчка војска поново је активирала ново седиште корпуса, под називом „V Corps“, који укључује 635 војника стационираних у Форт Ноксу у Кентакију, и још 200 војника у оперативном командном центру у Европи, који ће се међусобно ротирати.

„Арми тајмс“ преноси да је циљ поновног активирања Петог корпуса, после седам година, „јачање Европе".

Реч је о корпусу који је настао током Првог светског рата, а деактивиран је 2013. године у немачком граду Висбадену. Његове јединице су, како се наводи на сајту globalsecurity.org, биле распоређене и на Косову и Метохији 1999. године након постизања мировног споразуму у јуну те године.

Такође, имале су значајну улогу у оба светска рата, у време Хладног рата биле су стациониране у Немачкој и имале су задужење да држе један од стратешки најважнијих праваца који води од Источне Немачке ка унутрашњости Западне Немачке.

Били су ударна јединица током напада САД на Ирак 2003. године, а део тог корпуса учествовао је и у хватању бившег ирачког председника Садама Хусеина. Учествовали су у мировним снагама у Босни и Херцеговини после завршетка рата 1995, док су у Авганистану од 2012. до 2013. године командовали целокупним америчким јединицама у тој земљи.

Очекује се да ће седиште корпуса бити оперативно до јесени, иако није утврђена локација за војнике корпуса у Европи, рекао је портпарол војске Робин Окоа.

Ново седиште се покреће у време када се америчка војска припрема да на пролеће отпочне вежбе „Бранилац Европе 2020“, која подразумева распоређивање снага величине једне дивизије из САД у Европу, што је највеће покретање војске САД у правцу Европе у последњих 25 година.

„Арми тајмс“ наводи да ће успостављање новог седишта корпуса помоћи да се испуне циљеви Националне одбрамбене стратегије из 2018. године, као и да ће, према саопштењу те службе, подржати захтев Америчке европске команде за већом командном и контролом способношћу.

Као приоритет Националне одбрамбене стратегије из 2018. наводи се повећање конкурентности са земљама попут Русије и Кине по питању сукоба слабог интензитета, као што су они у Авганистану и Ираку.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала